Sărbătoritul zilei: Margaret Atwood

Margaret Atwood, pe numele său complet Margaret Eleanor Atwood (n. 18 noiembrie 1939, Ottawa, Ontario, Canada)

Scriitoare prolifică, publicând în mai multe forme decât se poate crede că ar fi posibil: romane science-fiction, distopii, cărți romantice și thrillere, proză scurtă, poezie, eseistică, cărți pentru copii, critică literară, scenarii de film, librete, desene și romane grafice, dar și profesoară, editoare, activistă de mediu și inventatoare canadiană.

Margaret Atwood „[…] este cea mai cunoscută scriitoare canadiană, autoare a peste 35 de volume de proză, poezie și eseuri critice, traduse în zeci de limbi. A scris romane («Alias Grace», «Povestea cameristei», «Ochi-de-pisică», «Oryx și Crake», «Asasinul orb», «Femeia comestibilă» etc.), volume de proză scurtă («Dancing Girls and Other Stories» etc.) și de poezii («The Circle Game», «Interlunar», «Morning in the Burned House», «Eating Fire: Selected Poetry» etc.), precum și literatură pentru copii. Printre numeroasele premii care i-au fost acordate se numără Booker Prize, The Governor General’s Award, Giller Prize, Premio Letterario Internazionale Mondello, Toronto Book Award, Sunday Times Award for Literary Excellence, Premio Príncipe de Asturias de las Letras. Este membră a Societăţii Regale din Canada, i s-a conferit Ordinul Norvegian al Meritului Literar și titlul de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor al Franţei. În prezent locuiește la Toronto.” (Editura Leda – Grupul Editorial Corint)

„[…] Devenită celebră în special pentru romanele sale, printre care se numără «Femeia comestibilă» (1969), «Femeia-oracol» (1976), «Ochiul de pisică» (1988), «Mireasa Hoţomană» (1994), «Alias Grace» (1996) şi «Asasinul orb», care i-a adus prestigiosul Booker Prize în anul 2000, Atwood este revendicată de mişcarea feministă de pretutindeni datorită puternicelor personaje feminine portretizate în cărţile sale.

Faimosul roman «Povestea Slujitoarei» a fost încununat cu Premiul Governor General şi trofeul Arthur C. Clarke, ocupându-şi locul binemeritat în rândul distopiilor literare alături de «1984» a lui George Orwell şi «Fahrenheit 451» a lui Ray Bradbury. Serialul cu același nume, realizat de HBO, s-a bucurat de un imens succes. Cu «Testamentele», mult așteptata continuare a «Poveștii Slujitoarei», Margaret Atwood a obținut al doilea Booker Prize din carieră.” (Editura Art)

Pe lângă deja ultra celebrul serial „The Handmaid’s Tale” (având programat al patrulea sezon în 2021), în care Elisabeth Moss are o prestație mai mult decât remarcabilă în rolul lui June Osborne, personajul principal, vă recomandăm și mini seria „Alias Grace” (2017), ecranizarea romanului cu titlu omonim de aceeași Margaret Atwood, creație literară și cinematografică bazată pe un caz real din Canada secolului al XIX-lea. Mini seria de șase episoade, sub forma unei reușite fresce, este una dramatică, plină de mister și suspans, ce stârnește încercarea de a afla dacă Grace Marks, interpretată într-un mod admirabil de Sarah Gadon, este nevinovată, complice sau/și făptașa unor crime.

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul cărților de Margaret Atwood! Vă așteptăm cu drag! 😊