Sărbătoritul zilei: Marguerite Yourcenar

Marguerite Yourcenar, pe numele său adevărat Marguerite de Crayencour (8 iunie 1903, Bruxelles, Belgia – 17 decembrie 1987, Northeast Harbor, Mount Desert Island, Maine, S.U.A.)

Romancieră, autoare de proză scurtă, eseistă, poetă, memorialistă, traducătoare și profesoară franceză.

„Marguerite de Crayencour s-a născut la Bruxelles pe 8 iunie 1903, dintr-o mamă belgiană, Fernande de Cartier de Marchienne, și un tată francez, Michel Cleenewerck de Crayencour. Mama murindu-i după zece zile, de educația ei se va ocupa, în Franța, tatăl anticonformist și extrem de cultivat. El îi plătește publicarea primelor două plachete de versuri, după ce, împreună, aleg pseudonimul debutantei, Yourcenar, o anagramă a numelui lor de familie. În 1929 îi apare primul roman, «Alexis», și îi moare tatăl. Călătorește prin Europa, pentru ca, odată cu izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, să se stabilească în America. În 1937 o întâlnește la Paris pe Grace Frick (alături de care va trăi până la moartea acesteia, în 1979), la îndemnul căreia va ajunge în SUA și va preda literatură comparată în New York City și la Sarah Lawrence College. În 1938 publică «Povestiri orientale» («Nouvelles orientales»), iar în 1939, romanul «Lovitura de grație» («Le Coup de grâce»). În 1951 apare romanul «Memoriile lui Hadrian» («Mémoires d’Hadrien»), încununat cu Prix Femina Vacaresco, și în 1968, romanul «Piatra filozofală» («L’Œuvre au noir»), recompensat cu Prix Femina. În 1977 îi este oferit Grand Prix de l’Académie française pentru întreaga operă, iar în 1980 devine prima femeie primită în Academia Franceză. Se stinge din viață la 17 decembrie 1987, cenușa fiindu-i îngropată în Brookside Cemetery, Somerville, Maine. Cu o operă care cuprinde numeroase romane, eseuri, poeme, piese de teatru și trei volume de memorii, Marguerite Yourcenar este una dintre cele mai importante scriitoare de limbă franceză.” (Editura Humanitas)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul cărților aparținătoare lui Marguerite Yourcenar – una dintre cele mai prestigioase intelectuale ale secolului al XX-lea! Scrierile sale, având ca specificități stilul clasic și rigurozitatea, sunt renumite și datorită unei bogate erudiții și a frecvenței subtilitățiilor psihologice. Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org