Sărbătoritul zilei: Max Blecher

Max Blecher (8 septembrie 1909, Botoșani, județul Botoșani, Regatul României [România] – 31 mai 1938, Roman, județul Roman, Regatul României [România])

Romancier, poet și publicist român de origine evreiască.

Max Blecher a provenit dintr-o familie evreiască înstărită. A urmat școala la Botoșani, iar după bacalaureat a plecat la Paris cu intenția de a studia medicina. Însă a fost nevoit să-și întrerupă studiile, îmbolnăvindu-se grav de tuberculoză osoasă (Morbul lui Pott) și a fost internat în diferite sanatorii din Franța, Elveția și România, tratamentele fiind ineficiente. La Berck-sur-Mer a fost imobilizat într-un corset de ghips, această experiență dramatică fiind descrisă și în romanele sale.
A debutat în 1930 cu schița „Herrant” în revista „Bilete de papagal” a lui Tudor Arghezi. Din 1933 a colaborat la revista lui André Breton „Le Surréalisme au service de la révolution”. A avut o corespondență intensă cu scriitori și filosofi de renume precum: André Breton, André Gide, Martin Heidegger, Ilarie Voronca, Geo Bogza, Mihail Sebastian și Sașa Pană. În 1934 i-a apărut volumul de versuri „Corp transparent”. Părinții săi, în 1935, l-au instalat într-o locuință de la marginea orașului Roman. Max Blecher a făcut traduceri, a publicat articole și și-a scris operele fiind imobilizat la pat. Publicat în 1936, romanul „Întâmplări în irealitatea imediată” a reprezentat un moment important în evoluția literaturii române interbelice. Cel de-al doilea roman al său – „Inimi cicatrizate” a apărut în 1937. După un deceniu de suferință, în 1938, autorul s-a stins din viață, la vârsta de doar 28 de ani. Postum, în 1971, i s-a mai publicat romanul „Vizuina luminată”. După moartea lui Max Blecher și continuând până în zilele noastre au apărut numeroase reeditări ale operelor sale, studii critice și biografii.

Vă recomandăm și ecranizarea celebrului său roman, cu titlu omonim, „Inimi cicatrizate” (2016), într-o adaptare liberă a regizorului Radu Jude („Cea mai fericită fată din lume”, 2009; „Toată lumea din familia noastră”, 2012; „Aferim!”, 2015; „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, 2018; „Uppercase Print”, 2020; „Ieșirea trenurilor din gară”, 2020).

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul scrierilor, într-o foarte mare măsură autobiografice, ale lui Max Blecher! Vă așteptăm cu drag! 😊