Sărbătoritul zilei: Michael Bond

Michael Bond (13 ianuarie 1926, Newbury, comitatul Berkshire, Anglia – 27 iunie 2017, Londra, Anglia)

Autor de cărți pentru copii, memorialist, scenarist și om de televiziune englez.

Michael Bond „[…] este autorul a peste o sută de cărţi. A copilărit în Reading, unde a studiat la o şcoală catolică. A abandonat şcoala la vârsta de 14 ani şi a lucrat un an în biroul unui avocat, apoi s-a alăturat echipei tehnice de la BBC. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, şi-a îndeplinit serviciul militar atât în cadrul forţelor terestre britanice, cât şi în cadrul forţelor aeriene.
Publicarea primei povestiri în revista «London Opinion» a însemnat începutul unei noi cariere, dar până să devină în exclusivitate scriitor, Bond a lucrat mult timp ca operator de televiziune pentru BBC. Cea mai faimoasă creaţie a lui şi-a găsit inspiraţia într-un ajun de Crăciun. Se adăpostise de ninsoare în magazinul Selfridges şi a văzut un ursuleţ de pluş abandonat pe un raft. Aşa s-a născut povestea «Un urs pe nume Paddington», publicată pentru prima oară în 1958. Cartea a generat o serie de volume ilustrate despre ursul Paddington şi numeroase proiecte destinate copiilor de toate vârstele. Aventurile lui Paddington au fost traduse în 30 de limbi şi s-au vândut în peste 30 de milioane de exemplare în întreaga lume. În gara Paddington din Londra există o statuie din bronz a ursului.
Bond a scris şi alte serii adresate copiilor – «Olga da Polga», «Monsieur Pamplemousse» ş.a. Pentru contribuţia adusă literaturii destinate copiilor, Michael Bond a primit două recunoaşteri speciale. În 1997 i s-a decernat Ordinul Imperiului Britanic, iar în 2002 i-a fost expus tabloul în Galeria Naţională a Portretelor din Londra, cu prilejul sărbătoririi a o sută de ani de literatură pentru copii. În 2007, Universitatea Reading i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa în Litere. […]” (Editura Arthur)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul celebrelor cărți cu îndrăgitul urs Paddington, scrise de Michael Bond! Vă așteptăm cu drag! 😊