Sărbătoritul zilei: Michael Crichton

Michael Crichton, pe numele său complet John Michael Crichton (23 octombrie 1942, Chicago, Illinois, S.U.A. – 4 noiembrie 2008, Los Angeles, California, S.U.A.)

Romancier, autor de proză scurtă, eseist, scenarist, regizor și producător de film și de televiziune american.

„Părintele tehno-thrillerului, Michael Crichton, s-a născut în 1942 la Chicago. A studiat literatura engleză și antropologia la Harvard, apoi și-a luat licența la prestigioasa Harvard School of Medicine. Pentru a-și susține financiar cercetările în domeniul medicinei, a scris romane de spionaj sub pseudonim. Prima carte semnată cu numele său real, «Germenul Andromeda» (1969, ulterior ecranizată), a fost extrem de bine primită, ceea ce l-a determinat să devină scriitor profesionist. A publicat romane de aventuri («Marele jaf al trenului», 1975) și tehno-thrillere: «Terminalul uman» (1972), «Congo» (1980), «Sfera» (1987; Polirom, 2007), «Jurassic Park» (1990, uriaș success de public, datorat și ecranizării semnate de Steven Spielberg), «Lumea pierdută» (1995), «Prizonierii timpului» (1999), «Prada» (2002) și «Frica» (2004; Polirom, 2005). Romanul «Hărțuire sexuală» (1994) a stat la baza unui film celebru, cu Michael Douglas și Demi Moore. A semnat adaptările pentru ecran ale romanelor sale («Westworld», «Coma», «Marele jaf al trenului», «Fugarul», «Jurassic Park», «Hărțuire sexuală», «Congo», «Lumea dispărută», «Sfera», etc.). De asemenea, a regizat șapte filme (printre care și primele patru menționate mai sus), folosind în premieră efecte speciale generate pe calculator în «Westworld» (1973). Este realizatorul serialului «Spitalul de urgență», care a obținut opt Premii Emmy. Romanele sale s-au vândut în peste 150.000.000 de exemplare și au fost traduse în treizeci și șase de limbi. Este singurul autor american care a reușit să ocupe simultan locul întâi în topuri cu un roman, un film și un serial TV.” (Editura Polirom)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul cărților lui Michael Crichton, unul dintre cei mai celebri autori americani, cunoscut pentru thrillerele sale populare, care tratează adesea potențialele ramificații și efecte ale tehnologiei avansate! Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org