Sărbătoritul zilei: Michael Cunningham

Michael Cunningham (n. 6 noiembrie 1952, Cincinnati, Ohio, S.U.A.)

Romancier, autor de proză scurtă, eseist, profesor și scenarist american.

Michael Cunningham s-a născut în Cincinnati, Ohio și a crescut în Pasadena, California. A urmat cursuri de pictură și literatură, înscriindu-se mai apoi la cursuri de „creative writing”. A studiat la Universitatea Stanford și la Universitatea din Iowa. Inițial, a publicat povestiri în reviste literare de prestigiu, precum „The Atlantic Monthly”, „Redbook”, „Esquire” sau „The Paris Review”, însă celebritatea i-au adus-o, în timp, romanele sale. Cunningham a primit multe aprecieri din partea criticilor, dar și a cititorilor, începând cu cel de-al doilea roman al său „O casă la capătul lumii” („A Home at the End of the World”, 1990), povestea unui adolescent homosexual care s-a dus să locuiască în New York împreună cu cel mai bun prieten din copilărie, accentul cărții plasându-se asupra ciocnirii dintre America tradițională și conservatoare și America homosexuală. Romanul a fost ecranizat în 2004, în regia lui Michael Mayer, în rolurile principale fiind Colin Farrell, Dallas Roberts și Robin Wright. I-a urmat apoi romanul „Flesh and Blood” (1995), o poveste întunecată și foarte ramificată ce urmărește trei generații dintr-o familie greco-americană, începând din perioada Marii Depresiuni până în zilele noastre.

Scriitorul american a cunoscut un succes extraordinar cu romanul „Orele” („The Hours”, 1998), care un an mai târziu, a fost distins cu Premiul Pulitzer și PEN/Faulkner Award. În această splendidă capodoperă literară sunt narate momente cruciale din viețile a trei femei, din trei perioade și locuri diferite, problemele lor existențiale, stările lor intense și contradictorii, numitorul comun fiind romanul „Doamna Dalloway”, scris de Virginia Woolf. Celebra autoare engleză este chiar una dintre cele trei personaje principale feminine ale cărții. „Orele” a avut parte și de o ecranizare absolut minunată, în 2002: „The Hours”, în regia lui Stephen Daldry, avându-le ca protagoniste pe Nicole Kidman, Julianne Moore și Meryl Streep, totul desfășurându-se pe fundalul intermitent al armoniei muzicale create de Phillip Glass.

Michael Cunningham a mai scris: „Zile exemplare” („Specimen Days”, 2005), un roman pe trei planuri temporale (trecut, prezent și viitor), liantul acestora fiind, de această dată, lirica lui Walt Whitman; „Până la căderea nopții” („By Nightfall”, 2010), roman ce abordează teme importante, precum: interogația asupra identității, semnificația frumosului și rolul iubirii în viața indivizilor; „Crăiasa Zăpezii” („The Snow Queen”, 2014), roman care are ca temă centrală căutarea transcendentului prin orice mijloace: muzică, droguri, iubire, misticism, etc.; „O lebădă sălbatică şi alte poveşti” („A Wild Swan and Other Tales”, 2015), o colecție de povești și basme reimaginate în cheie modernă.

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul cărților lui Michael Cunningham, unul dintre cei mai talentați, apreciați și renumiți scriitori americani contemporani! Vă așteptăm cu drag! 😊