Sărbătoritul zilei: Miguel Delibes

Miguel Delibes (17 octombrie 1920, Valladolid, Spania – 12 martie 2010, Valladolid, Spania)

Romancier, autor de proză scurtă, eseist, profesor și jurnalist spaniol.

„Personalitate emblematică a literelor spaniole contemporane, Miguel Delibes (1920-2010) este adesea considerat cel mai prestigios prozator al țării sale din ultima jumătate de veac, și totodată unul dintre cei mai apreciați și traduși scriitori de expresie spaniolă pe plan internațional.
Născut la Valladolid, în inima Castiliei, oraș de care a fost profund legat toată viața, și căruia îi dedică ultimul său roman, «Ereticul», Delibes a îmbinat de timpuriu activitatea literară cu cea de jurnalist, colaborând și apoi conducând ziarul «El Norte de Castilla». Profesor și conferențiar la diferite universități din Europa și America și membru al Academiei Regale Spaniole.

În 1947 își face strălucit debutul literar cu romanul «La sombra del ciprés es alargada» (Prelungă este umbra chiparosului), care obține Premiul Nadal.
Din bogata și variata sa producție narativă, care însumează peste 60 de volume, se disting romanele «El camino» (Drumul), «Los santos inocentes» (Sfinții inocenți), «Cinco horas con Mario» (Cinci ore cu Mario), «Las ratas» (Șobolanii), «El diario de un emigrante» (Jurnalul unui emigrant), «Cartas de amor de un sexagenario voluptuoso» (Scrisori de dragoste ale unui sexagenar voluptuos), «Señora de rojo sobre fondo gris» (Doamnă în roșu pe fundal cenușiu), «El hereje» (Ereticul) etc., dar și volume de povestiri, ca «Viejas historias de Castilla la Vieja» (Povești de demult din Castilla la Vieja).
Opera sa literară, dar și umană – grăitor în acest sens este faptul că a fost încununată cu Premiul Vocento pentru promovarea valorilor umane – s-a bucurat de o amplă și semnificativă recunoaștere, aducându-i nenumărate premii, distincții și onoruri: Premiul Național pentru Proză, Premiul Național al Literelor Spaniole, Premiul Príncipe de Asturias, Premiul Național pentru Roman, Premiul Fastenrath al Academiei Regale Spaniole, culminând cu Premiul Cervantes. A fost propus în 2007 pentru Premiul Nobel, alături de compatriotul său Francisco Ayala și de argentinianul Ernesto Sábato.” (Editura Rao)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul unora dintre cele mai celebre cărți ale reputatului scriitor spaniol Miguel Delibes! Câteva dintre temele sale predilecte au fost: călătoriile, activitățile în aer liber și în natură, sportul și despre Valladolid. Ficțiunea sa realistă este cunoscută îndeosebi pentru analiza critică a societății spaniole din secolul al XX-lea. Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org