Sărbătoritul zilei: Omar Khayyam

Omar Khayyam, pe numele său complet din persană Ghiyāth al-Dīn Abū al-Fatḥ ʿUmar ibn Ibrāhīm al-Nīsābūrī al-Khayyāmī (18 mai 1048, Neyshābūr [scris și Nīshāpūr = Nișapur], Khorāsān [Iran] – 4 decembrie 1131, Neyshābūr [scris și Nīshāpūr = Nișapur], Khorāsān [Iran])

Matematician, poet, filosof şi astronom persan.

Omar Khayyam este „[…] considerat unul dintre cei mai influenți gânditori ai Evului Mediu. Pe tot parcursul vieții sale, Khayyam a predat algebra și geometria în timpul zilei, iar noaptea a studiat astronomia. Deși la prima vedere versurile sale pot duce cu gândul la o personalitate libertină, iubitoare de plăceri, poezia sa este mai degrabă spirituală decât hedonistă. De altfel, opera khayyamiană a fost deseori interpretată greșit, autorul fiind considerat fie profetul agnosticilor și ateilor, cu o perspectivă cinică asupra religiei, fie un musulman fervent și un mare maestru sufit.” (Editura Herald)

„[…] Studiase ştiinţa şi filozofia şi era celebru în ţara sa pentru realizările ştiinţifice. Din păcate, foarte puţine din lucrările sale în proză s-au păstrat. Versurile sale au atras atenţia abia după ce rubaiatele (catrenele) au fost traduse în engleză de Edward Fitzgerald, în 1859. Se pare că multe dintre catrenele atribuite lui Omar Khayyam nu erau de fapt scrise de el. Fiecare catren în parte poate fi considerat o poezie separată. Majoritatea oamenilor de litere consideră că numai 50 dintre acestea îi aparţin lui Khayyam.” (Enciclopedia Universală Britannica. Volumul 11)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul creațiilor literare ale lui Omar Khayyam! Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org