
Pascal Bruckner (n. 15 decembrie 1948, Paris, Franța)
Romancier, eseist, filosof, dramaturg, publicist și profesor francez.
„Pascal Bruckner, născut la Paris în 1948, este romancier, eseist și una dintre figurile emblematice ale intelectualității franceze. La Editura Trei au apărut toate romanele sale: «Fiul cel bun», «Casa îngerilor», «Luni de fiere», «Hoţii de frumuseţe», «Care dintre noi doi l-a născocit pe celălalt?», «Iubirea faţă de aproapele», «Căpcăunii anonimi», «Copilul divin», «Palatul chelfănelii», «Iubito, eu mă micşorez!…», «Păzea, se ntoarce Moş Crăciun!», «Paria», «Un an și o zi», volumul de teatru «Ce dorește domnul?», precum şi eseurile «Noua dezordine amoroasă», «Fanaticii apocalipsei», «Paradoxul iubirii», «Căsătoria din dragoste», «Euforia perpetuă», «Mizeria prosperităţii», «Tirania penitenţei. Eseu despre masochismul occidental», «Înțelepciunea banilor» și «Un rasism imaginar».” (Editura Trei)
Despre „Luni de fiere”:
„Oare e bine să trăim în convenţia de a fi împreună cu cineva până la sfârşitul vieţii, cu riscul de a ne distruge reciproc? Roman-cult plin de idei revoluţionare, «Luni de fiere» a devenit lectură obligatorie pentru toţi cei care îşi doresc libertatea sau libertinajul în cuplu. Pascal Bruckner vorbeşte aici despre criza cuplului modern, sătul de monogamie şi tradiţionalism.” (Editura Trei)
Vă (re)amintim și de ecranizarea celui mai celebru roman al lui Pascal Bruckner, având titlul „Bitter Moon” (1992), în regia lui Roman Polanski, din distibuția filmului fâcând parte actori precum: Peter Coyote, Emmanuelle Seigner, Hugh Grant, Kristin Scott Thomas, etc.


Despre „Căsătoria din dragoste”:
„O fascinantă istorie a căsătoriei din dragoste «Căsătoria din dragoste» este, de fapt, o noțiune inventată târziu, în secolul al XX-lea. La început, dragostea nu și-a găsit locul în interiorul «instituției» numite căsătorie și, oricât de ciudat ar suna pentru noi, occidentalii, există și astăzi multe culturi în care dragostea și căsătoria nu au prea multe în comun. În multe țări, căsătoria este încă o afacere de familie, un «deal» pus la cale și organizat de părinți. Deși recentă, căsătoria din dragoste pare să-și fi trăit deja epoca de glorie. A trecut de la apogeu direct la criză. Și atunci, ce mai înseamnă căsătoria? Să fi rămas ea, oare, un simplu mit al umanității, născut târziu și apus prea devreme?” (Editura Trei)


Vă invităm la Filiala Micălaca atât pentru împrumutul romanelor insolite, cât și pentru eseurile pline de dezbateri ale unuia dintre cei mai remarcabili intelectuali francezi, dar și ai unuia dintre cei mai renumiți autori contemporani la nivel mondial: Pascal Bruckner! Vă așteptăm cu drag! 😊
Sursă imagine autor: wikipedia.org