Sărbătoritul zilei: Pearl S. Buck

Pearl S. Buck, născută Pearl Comfort Sydenstricker, cunoscută și sub pseudonimul John Sedges (26 iunie 1892, Hillsboro, Virginia de Vest, S.U.A. – 6 martie 1973, Danby, Vermont, S.U.A.)

Romancieră, autoare de proză scurtă și de cărți pentru copii, eseistă, memorialistă, biografă, publicistă, profesoară și activistă civică și umanitară americană, laureată a Premiului Nobel pentru literatură în 1938.

„[…] A fost crescută în China, părinţii fiind misionari, iar apoi a predat la o universitate chineză. Prima carte care s-a bucurat de succes a fost «Ogorul» (The Good Earth, 1931, Premiul Pulitzer), care descria viaţa grea a unui ţăran chinez şi a soţiei acestuia, o sclavă. Au urmat romanele «Fiii» (Sons, 1932) şi «O casă împărţită» (House Divided, 1935); trilogia a fost publicată cu titlul «Casa de lut» (The House of Earth, 1935). Printre lucrările sale ulterioare se numără nuvele, romane (cinci scrise sub pseudonimul John Sedges) şi o autobiografie. […]” (Enciclopedia Universală Britannica. Volumul 3)

„[…] Cum părinții ei pleacă în misionariat în China imediat după nașterea fetiței, aceasta învață încă din copilărie atât engleza, cât și chineza. În 1911, Pearl S. Buck este trimisă înapoi în Statele Unite, la colegiul de fete Randolph-Macon din Lynchburg, pe care îl termină în 1914. După colegiu se întoarce în China, în provincia rurală Anhui, unde ajunge să stabilească relații de prietenie cu scriitori chinezi de renume din epocă. Revine în Statele Unite în 1934, unde se căsătorește și se stabilește definitiv. Nu se va mai întoarce niciodată în China. În anul 1929 publică romanul intitulat «Vânt de răsărit, vânt de la apus», iar în 1931 îi apare «Ogorul» (Polirom, 2013), unul dintre cele mai vândute și mai citite romane americane ale deceniului. Distins cu Premiul Pulitzer, va fi transpus ulterior într-o ecranizare de succes. «Pavilionul femeilor», roman apărut în 1946, are, de asemenea, un impact puternic la public și va fi ecranizat în 2001.
În cariera sa, Pearl S. Buck a publicat numeroase alte romane, care au impus-o rapid și ferm în conștiința publicului: «Mama» (1933; Polirom, 2013), «Alți zei» (1940), «Cerul Chinei» (1941), «Scrisoare din Beijing» (1957) etc. În 1938, la mai puțin de un deceniu de la debut, devine prima femeie distinsă cu Premiul Nobel pentru Literatură.” (Editura Polirom)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul celor mai renumite romane ale lui Pearl S. Buck! Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org