Sărbătoritul zilei: Philip Roth

Philip Roth, pe numele său complet Philip Milton Roth (19 martie 1933, Newark, New Jersey, S.U.A. – 22 mai 2018, New York, New York, S.U.A.)

Romancier, autor de proză scurtă, eseist, memorialist și publicist american de origine evreiască.

„Philip Roth s-a născut în Newark, New Jersey, în 19 martie 1933. Al doilea copil al unui cuplu de americani din a doua generaţie, Bess şi Herman Roth, Philip Roth a crescut în marea comunitate evreiască din Weequahic, un cartier la care avea să revină în scrierile lui. După absolvirea liceului din Weequahic în 1950, a urmat cursurile Universităţii Bucknell din Pennsylvania şi ale Universităţii din Chicago, unde a primit o bursă pentru a-şi definitiva masterul în literatură engleză. În 1959 a publicat «La revedere, Columbus» – o selecţie de povestiri şi o nuvelă –, pentru care a primit National Book Award. Zece ani mai târziu, publicarea celui de-al patrulea roman al său, «Complexul lui Portnoy», i-a adus lui Roth aprecierea criticii şi succesul comercial, consolidându-i poziţia printre cei mai buni scriitori tineri americani. Roth este autorul a treizeci şi una de cărţi, printre ele numărându-se şi cele care urmăresc destinul lui Nathan Zuckerman şi pe al unui narator imaginar pe nume Philip Roth, prin care scriitorul a explorat şi a dat glas complexităţii vieţii americane în secolele XX şi XXI. Contribuţia durabilă a lui Roth la evoluţia literaturii a fost larg recunoscută de-a lungul vieţii sale, nu doar în America, ci şi în străinătate. Printre alte distincţii, a primit Pulitzer Prize, International Man Booker Prize, a fost de două ori câştigător al National Book Critics Circle Award şi National Book Award şi i-au fost conferite distincţiile National Medal of Arts şi National Humanities de preşedinţii Clinton şi Obama. Philip Roth a murit în 22 mai 2019, la vârsta de optzeci şi cinci de ani, la şase ani după ce renunţase la scris.” (Editura Polirom)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul numeroaselor cărți scrise de Philip Roth – unul dintre cei mai premiați și valoroși autori ai literaturii contemporane americane! Operele sale sunt caracterizate de: o înclinare frecventă înspre dialog, preocupare pentru viața clasei de mijloc evreiești, încurcăturile dureroase ale atracției sexuale și iubirii familiale, iar în anii de mai târziu, Roth a arătat un interes tot mai vădit față de eșecurile corpului și minții din cadrul procesului de îmbătrânire. Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org