Sărbătoritul zilei: Roald Dahl

Roald Dahl (13 septembrie 1916, Llandaff, Țara Galilor – 23 noiembrie 1990, Oxford, Anglia)

Romancier, autor de proză scurtă și de cărți pentru copii, poet, memorialist, scenarist și pilot de război galez de origine norvegiană.

„[…] Pilot de vânătoare în Al Doilea Război Mondial, şi-a început cariera de scriitor când C.S. Forester l-a încurajat să scrie despre aventurile sale militare; scrierile lui au fost publicate în «Saturday Evening Post». Colecţia de proză scurtă «Cineva ca tine» (Someone Like You, 1953) a devenit bestseller; povestirile ulterioare, multe dintre ele publicate în «The New Yorker», conţin deseori elemente bizare sau supranaturale. Popularele sale cărţi pentru copii «James şi piersica uriaşă» (James and the Giant Peach, 1961) şi «Charlie şi fabrica de ciocolată» (Charlie and the Chocolate Factory, 1964) au fost ecranizate.” (Enciclopedia Universală Britannica. Volumul 4)

„[…] Acesta avea un program zilnic strict. Îşi lua micul dejun în pat şi îşi citea corespondenţa. La 10.30 făcea o plimbare prin grădină până la căsuţa unde obişnuia să scrie şi lucra până la ora 12.00, când se întorcea pentru masa de prânz – un gin tonic, urmat de salată de creveţi norvegieni cu maioneză. La sfârşitul fiecărei mese, Roald şi familia sa mâncau un baton de ciocolată dintr-o cutie roşie de plastic. După un pui de somn, îşi lua un termos cu ceai şi se întorcea în căsuţă, unde lucra de la ora 16.00 până la ora 18.00. Apoi se ducea acasă la ora şase fix pentru cină. Scria întotdeauna numai cu un anumit tip de creion: galben cu gumă la capăt. Înainte să înceapă să scrie, Roald se asigura că are şase creioane ascuţite în apropiere. În două ore, acestea se toceau şi erau ascuţite din nou. […]” (Editura Arthur)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul operelor, disponibile în limba română, dar și în engleză, ale lui Roald Dahl – unul dintre cei mai populari și îndrăgiți autori de cărți pentru copii! Vă așteptăm cu drag! 😊