Sărbătoritul zilei (2/2): Romain Gary

Romain Gary, născut Roman Kacew, cunoscut și sub pseudonimele Émile Ajar, Shatan Bogat, Lucien Brûlard, René Deville și Fosco Sinibaldi (21 mai 1914, Vilnius, Imperiul Rus [Lituania] – 2 decembrie 1980, Paris, Franța)

Romancier, autor de proză scurtă, memorialist, scenarist, regizor, actor, aviator și diplomat francez de origine evreiască.

Romain Gary s-a născut „[…] într-o familie evreiască și a crescut la Varșovia, unde mama sa l-a botezat catolic. În 1928 s-a stabilit în Franța. A studiat Dreptul la Aix-en-Provence și Paris. În timpul războiului, când și-a luat numele de Gary, a fost pilot în Forțele Aeriene Franceze Libere, primind ulterior multe medalii și distincții, printre care titlul de Comandor al Legiunii de Onoare. L-a întâlnit pe generalul de Gaulle în 1940 la Londra și a rămas toată viața un admirator al acestuia. După război, cariera de diplomat avea să-l poarte la Sofia, Berna, New York, Londra, Los Angeles. S-a căsătorit în 1945 cu jurnalista britanică Lesley Blanch. Numit consul general la Los Angeles, a întâlnit-o pe actrița Jean Seberg, cu care s-a recăsătorit în 1963, a avut un fiu și de care a divorțat în 1970. Pe 2 decembrie 1980, la un an după sinuciderea acesteia, Romain Gary s-a împușcat. Este singurul scriitor care a primit de două ori Premiul Goncourt, mai întâi ca Gary, apoi ca Émile Ajar (identitatea lui Ajar s-a aflat abia după moartea autorului). Opera vastă, eterogenă semnată Gary se întinde pe mai mult de patru decenii. Primul lui roman, «Éducation européenne», din 1945, s-a bucurat de mare succes. I-au urmat: «Tulipe» (1946), «Les couleurs du jour» (1952), «Les racines du ciel» (1956 – Premiul Goncourt), «La promesse de l’aube» (1960), «La tête coupable» (1968), «Europa» (1972), «Au-de là de cette limite votre ticket n’est plus valable» (1975), «Clar de femeie» («Clair de femme», 1977; Humanitas Fiction, 2017), «Les cerfs-volants» (1980) etc. Sub pseudonimul Émile Ajar au apărut «Gros-Câlin» (1974), «La vie devant soi» (1975 – Premiul Goncourt), «Pseudo» (1976), «L’angoisse du roi Salomon» (1979). […]” (Editura Humanitas)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul cărților lui Romain Gary – un maestru al multiplelor personalități literare, poliglot (fluent în șase limbi), cineast, un erou decorat al Rezistenței franceze și singurul dublu câștigător al Premiului Goncourt (imposibil din punct de vedere tehnic conform regulilor premiului)! Vă așteptăm cu drag! 😊