Sărbătoritul zilei: Stephen Hawking

Stephen Hawking, pe numele său complet Stephen William Hawking (8 ianuarie 1942, Oxford, Oxfordshire, Anglia – 14 martie 2018, Cambridge, Cambridgeshire, Anglia)

Fizician, cosmolog, cercetător, eseist, memorialist, autor de cărți pentru copii și profesor englez.

„[…] Şi-a făcut studiile la Universitatea Oxford, dar şi-a luat doc­toratul la Cambridge. A studiat în special domeniul relativităţii generalizate şi fizica găurilor negre. În 1971 a explicat că nu­meroasele corpuri formate după Big Bang aveau masa de un miliard de tone fiecare, dar dimensiunea unui proton. Aceste găuri negre minuscule sunt unice, întrucât se supun legilor relativităţii, din pricina masei şi forţei de atracţie uriaşe pe care le au, cât şi legilor mecanicii cuantice, din cauza dimensiunilor microscopice. În 1974, el a explicat că găurile negre se «evaporă», fenomen cunoscut azi ca radiaţia Hawking. Cercetările sale au dat un nou imbold teo­riilor asupra caracteristicilor găurilor negre şi au arătat conexiunile acestor trăsături cu legile termodinamicii clasice şi cu cele ale mecanicii cuantice. În ciuda unei paralizii aproape totale, provocate de o scleroză laterală amiotrofică, a realizat cercetări care i-au adus numeroase distincţii. Printre căr­ţile sale se numără și «Scurtă istorie a timpului» (A Brief History of Time, 1988) care s-a bucurat de foarte mare succes.” (Enciclopedia Universală Britannica. Volumul 7)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul lucrărilor lui Stephen Hawking, dar și a cărților sale pentru copii! Hawking a fost unul dintre vârfurile de lance ale fizicienilor care sunt în căutarea unei teorii unificatoare care să explice întregul Univers, fiind și, probabilmente, cel mai renumit fizician de la Einstein încoace! Vă așteptăm cu drag! 😊