Sărbătoritul zilei: Ursula K. Le Guin

Ursula K. Le Guin, născută Ursula Kroeber (21 octombrie 1929, Berkeley, California, S.U.A. – 22 ianuarie 2018, Portland, Oregon, S.U.A.)

Romancieră, autoare de proză scurtă și de cărți pentru copii, poetă, eseistă, traducătoare și editoare americană.

„Ursula Kroeber Le Guin (1929-2018), una dintre cele mai importante scriitoare contemporane, recompensate de-a lungul unei cariere impresionante cu cele mai importante distincții care se acordă pentru literatura SF și fantasy, a scris romane, povestiri, poezii, eseuri și cărți pentru copii. Fiică a antropologului Alfred L. Kroeber și a psiholoagei și scriitoarei Theodora Kroeber, licențiată în limbi romanice la Universitatea Columbia, a studiat mai târziu în Franța, unde și-a cunoscut viitorul soț, istoricul Charles Le Guin. Celebră pentru măiestria stilului literar și pentru explorarea temelor legate de taoism, anarhie, feminism, psihologie și sociologie, a debutat ca romancier în 1966 și este considerată una dintre cele mai bune autoare de science fiction și fantasy modern. A câștigat numeroase premii Hugo și Nebula la toate categoriile literare, cele mai însemnate fiind pentru romanele «Mâna stângă a întunericului», «Deposedații» și «Tehanu». Foarte cunoscute sunt și volumele «Lumea lui Rocanon» sau «Orașul iluziilor» (Nemira, 2015). În anul 2008 a publicat romanul «Lavinia», recompensat cu Premiul Locus.” (Editura Nemira)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul unora dintre cele mai renumite cărți scrise de Ursula K. Le Guin! Autoarea americană, cunoscută la nivel mondial îndeosebi datorită operelor sale de science fiction și fantasy, în care acordă o atenție sporită limbajului și dezvoltării personajelor, a influențat, printre alții, scriitori precum: Salman Rushdie, David Mitchell, Neil Gaiman, Iain Banks, Susanna Clarke și Hayao Miyazaki. Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org