Sărbătoritul zilei: Václav Havel

Václav Havel (5 octombrie 1936, Praga, Cehoslovacia [Cehia] – 18 decembrie 2011, Hrádeček, Cehia)

Dramaturg, poet, eseist, memorialist, disident politic, scenarist și regizor ceh, ultimul președinte al Cehoslovaciei (1989-1992) și primul președinte al Cehiei (1993-2003).

„[…] Din 1959 a lucrat într-un teatru din Praga, iar în 1968 devine dramaturg disident. Piesele sale, printre care «Memorandumul» (Vyrozumění, 1965), surprind rutina birocrației și compromisurile morale făcute de cei care trăiesc într-un regim totalitar. Piesele au fost interzise de autoritățile comuniste, iar Havel a fost arestat și închis de mai multe ori în anii 1970-1980. În timpul regimului comunist, a devenit liderul Forumului Civic, o coaliție care cerea reforme democratice. Partidul Comunist a capitulat (în pașnica Revoluție de Catifea) și a format o coaliție guvernamentală cu Forumul Civic, iar (1989) Havel a fost ales președinte. În 1993 a devenit președinte al noii Republici Cehe.” (Enciclopedia Universală Britannica. Volumul 7)

„[…] A fost distins cu numeroase premii pentru activitatea artistică, dar şi pentru cea politică, printre cele mai prestigioase aflându-se: «Premiul Erasmus» (1986), «Premiul pentru pace al librarilor germani» (1989), «Premiul Olof Palme» (1989). Piesele lui Václav Havel se remarcă prin limbajul presărat cu banalităţi stereotipe, repetiţii, clişee sintactice, împrumutate discursurilor seci, sloganelor politice, toate pentru crearea unui efect comic prin trecerea de la cuvinte banale la fraze fără sens.” (Editura Curtea Veche)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul volumelor lui Václav Havel! Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org