Sărbătoritul zilei: Vladimir Sorokin

Vladimir Sorokin, pe numele său complet Vladimir Gheorghievici Sorokin (n. 7 august 1955, Bykovo, Regiunea Moscova, Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă, U.R.S.S. [Rusia])

Romancier, dramaturg, autor de proză scurtă, poet, publicist și artist plastic rus.

Vladimir Sorokin „[…] este cel mai popular și cel mai controversat scriitor rus contemporan. A fost publicat mai întâi în Occident, în Rusia fiind editat abia după ce în Germania se scriseseră două teze de doctorat despre literatura sa. După ce a absolvit Institutul de Petrol și Gaze «Gubkin» din Moscova, a lucrat un an în redacția revistei «Smena», de unde a fost demis pentru că a refuzat să intre în Comsomol. A participat la multe expoziții de pictură și a alcătuit și a ilustrat aproximativ 50 de cărți. Primele scrieri literare ale lui Vladimir Sorokin datează de la începutul anilor ’70. În 1972 a debutat ca poet în revista de mare tiraj «Za kadry neftyanikov». Ca scriitor s-a format în cercul pictorilor și al scriitorilor «underground» din anii ‘80.

În 2002, a fost, alături de Viktor Pelevin și Viktor Erofeev, ținta unei campanii publice agresive inițiate de organizația Calea Comună, aripa de tineret a Partidului Prezidențial Rusia Unită (cunoscută drept și «Tineretul lui Putin»), prin care s-a solicitat arestarea scriitorului pentru pornografie și arderea cărților sale în piețele publice.

În ciuda aspectelor sociale atinse de romanele sale, Sorokin neagă aspectul moral al romanelor sale și nu vede literatura decât ca pe o categorie strict estetică, pentru el viața și literatura fiind două realități paralele.

Cărțile lui au fost traduse în engleză, franceză, germană, italiană, olandeză, finlandeză, suedeză, poloneză, japoneză, coreeană ș.a.

Alte titluri de Vladimir Sorokin: «Coada» (1985), «A treizecea iubire a Marinei» (1995), «Slănina albastră» (1999), «Ospățul» (2000), «Gheața» (2002), «Ziua opricinicului» (2006) ș.a.

În septembrie 2001 Vladimir Sorokin a obținut Premiul Național pentru Literatură, iar două luni mai târziu i s-a decernat premiul Andrei Beliy «Pentru merite deosebite în literatura rusă». I s-a mai decernat Premiul Ministerului Culturii din Germania și Premiul Liberty (2005).” (Editura Art, 2008)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul operelor lui Vladimir Sorokin! Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org