”Sarea din pustă” vs. ”După ce-am mușcat din măr”

Sarea pământului și Mărul edenic

”Sarea din pustă”  vs.  ”După ce-am mușcat din măr”

Nu știu dacă există vreo altă relație între sarea care hrănește pământul și mărul Edenului, în afara aceleia că ultimul, fructul, are în seva sa, că ascunde complice  în dulceața sa tocmai pentru a fi mai savuros,  sarea, absorbită din solul pe care pomul cel purtător de rod a răsărit.

Amestecul mineral, pulberea albă, valoroasă ca aurul de-a lungul istoriei umanității, folosit  nu numai ca bun  în schimbul comercial, ci și ca  nelipsit ajustător de gusturi culinare și Fructul iubirii,  al discordiei, dar și al înțelepciunii, se întâlnesc și se asociază, de data aceasta, nu în câmpul cel deschis al geografiei, ci în cel  poetic.

Sarea și Mărul alcătuiesc substanța poetică a două volume de poeme, scrise recent de două doamne.

Sarea se mută din bucătărie în  pusta cuvintelor, iar Mărul, cel care azi este tot mai lipsit de proprietăți, se întoarce la origini, în Eden, în Edenul poetic, ca și când ar dori să-și recâștige esența.

Vorbim, se înțelege,  despre două cărți, apărute în anul 2020.

 ”Sarea din pustă”, Editura ”Junimea”, scrisă de Ildiko Șerban și ”După ce-am mușcat din măr” ,  Editura ”Napoca Star”,  aparținând Luciei Bibarț.

Cărțile  au fost  prezentate publicului, vineri, 25 septembrie 2020, ora 17.00, în Grădina de lectură a Bibliotecii Județene ”Alexandru D. Xenopol” Arad.

Despre ”Sarea din pustă” dna  prof. univ. dr. Maria Oprea a spus: „Mă simt onorată că Ildiko Șerban mi-a încredințat darul sufletesc cel mai de preț și anume să citesc această minunată culegere de poeme și să încerc să descifrez câteva dintre diamantele interne, simbolurile, metaforele extraordinar de multe, cuprinse în acest volum”.

Dna prof. Rodica Oros, referindu-se la volumul de versuri ”După ce-am mușcat din măr” a afirmat:Am fost foarte încântată să găsesc în retorica doamnei Bibarț, în expresia ei artistică, semnul acela de maturitate, când lucrurile par simple. În orice artă, când lucrurile par puse natural și simplu, este semn de talent și maturitate. Și zic că Lucia Bibarț se află în plină maturitate literară. În acest volum m-au impresionat câteva laitmotive: târziul, contratimpul, limita omului.”

Atmosfera a fost una boemă, versurile au fost ”îngânate” de Trio-ul Filarmonicii de Stat arădene, format din: Doru Orban – violă, Florin Mihai Gherghel – vioară și  Natalia Gorceacova – vioară.

Dorim vânt bun celor două cărți și la mulți cititori!