Școala altfel: Matematică distractivă

DSC02478

Poate fi matematica distractivă?

Greu de descifrat, abstractă, matematica are un limbaj, un cod pe care doar cei inițiați îl pricep. Nu de puține ori ea, matematica, regina logicii și a raționalului a fost comparată cu simfonia, rigoarea matematică cu rigoarea unei simfonii în care materialul de construcție – sunetul muzical – este exploatat și potențat la maximum într-o infinitate de posibilități sonore, de deschideri ca ”permutările de n luate câte k”, dacă ne e permisă comparația?! Sau ca infinitele posibilități de combinare ale numerelor.
Aparent în contradicție, aparent exclusiviste și incongruente trei domenii ale cunoașterii: literatura, muzica și matematica se regăsesc pe axa noastră existențială într-o permanentă vecinătate cercetătoare, maritală și divorțantă mereu. Universul cunoașterii umane include și invită 9 cifre, 7 note și vreo 30 de semne (depinzând de limbă!) să se alăture și împreune într-o infinitate de forme abstracte: matematice, muzicale și literare.
Matematica…, poate fi un obiect de studiu, de cercetare, extrem de prăpăstios. Pe cât de ofertant, pe atât complicat, de fără noimă.Depinde de instruirea investigatorului. Este un domeniu în care cunoscătorii au de parcurs etape care nu pot fi arse sub nici un fel și nici păcălite.Pentru că asemeni unui angrenaj tehnic sau asemeni unui țesut viu, componentele matematice – care dau atât de multe bătăi de cap școlarilor!: formule, legi, teoreme, teorii – se înlănțuie unele cu altele, de altele, inseparabil, se condiționează reciproc.Separate, ”luate din context”, dau doar frânturi de fraze ininteligibile.Matematica, ca poezia și ca muzica, jonglează cu abstracțiuni. Palpabile doar prin raționamentul demonstațiilor.
Pentru unii de neînțeles, pentru alții un tărâm captivant de încântare… matematica este calvar sau satisfacție! Algebra, geometria, trigonometria, fracțiile au farmecul lor.
Poate fi matematica chiar distractivă?
Pentru mine…nu, dar pentru eleviii cl. a XII-a de la Colegiul Național ”Elena Ghiba Birta”, se poate!

Mai ales în preajma examenelor!