„Școală altfel” și la filiala Micălaca a bibliotecii arădene

La Filiala Micălaca a Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad au continuat și azi vizitele. De această dată „oaspeții” au fost printre cei mai cuminți copii care au pășit în „camera publică plină cu cărți” și anume clasa a III-a D a Școlii Gimnaziale „Caius Iacob” Arad, conduși de o femeie care emana multă siguranță în tot ceea ce face – doamna profesor Mihuța Adina.

Elevii, după ce-au salutat și au lăsat gecile și ghiozdanele, au „sărit” direct pe cărțile pregătite de dinainte de către bibliotecari. După o succintă răsfoire a cărților, copiii au ascultat cu multă atenție prezentarea și explicațiile bibliotecarilor referitoare la abonamentul gratuit până la 14 ani, realizarea împrumuturilor, termenul de restituire, posibilitatea prelungirii acestuia și modalitățile prin care se poate face aceasta, ordonarea cărților pe rafturi, orarul, etc. A început apoi un maraton întreg al lecturării cu voce tare, copiii succedându-se unul după altul până la finalul acestei întâlniri educativ-culturale, ba chiar nemaidorind să se oprească. Bibliotecarii au fost realmente impresionați de dorința celor mici de a citi încontinuu, dar și de nivelul lor, în majoritate, foarte bun. De asemenea, a fost de admirat felul în care ceilalți colegi/colege l-au ascultat/au ascultat-o pe cel/cea care citește, fără să facă gălăgie, fără să vorbească în paralel sau să-l/s-o întrerupă în vreun fel. Doamna profesor Mihuța a mărturisit că există cel puțin o oră pe săptămână la clasă în care copiii citesc liber, din cărți la alegere. Aceasta este o activitate extraordinară care ar trebui încurajată peste tot! Clasa a III-a D a încheiat vizita printr-un moment deosebit, de frumusețe lirică, recitând în cor bibliotecarilor poezia „Balada unui greier mic” de George Topârceanu. Într-o combinație foarte bună, după citit, „doamna” și-a dus elevii în parcul apropiat ca „răsplată”, să se mai joace și să se distreze în aer liber, demonstrând că se poate trăi și fără a sta toată ziua în fața „electronicelor”, dorind să le ofere după o „porție” de sănătate mentală în bibliotecă și una de sănătate fizică.

Le mulțumim încă o dată acestor ființe minunate că ne-au vizitat și îndeosebi doamnei profesor Mihuța Adina care ne-a produs această mare bucurie, dându-ne speranțe că în viitor vor exista și oameni respectuoși, educați, interesați de carte, ordonați și mai ales de bun-simț! Nu putem crede altcumva văzând munca pe care a depus-o cu acești copii! Ușa bibliotecii noastre este deschisă mereu pentru voi!

+20