Scriitorii lunii Aprilie -Ștefan Augustin Doinaș

Ștefan Augustin Doinaș (26 aprilie 1922) – poet, eseist, traducător, deținut politic, academician și politician român, senator în legislatura 1992–1996, ales în municipiul București pe listele partidului ”Partidului Alianța Civică”. A debutat în 1939, cu o poezie, în Jurnalul literar, câștigând apoi, cu volumul Alfabet poetic, în 1947, premiul ”Eugen Lovinescu”. Volumul însă nu a mai apărut, din cauza instaurării comunismului, răsturnare politică ce l-a trimis în spatele gratiilor, pentru convingerile sale.

Pe numele său adevărat Ștefan Popa, scriitorul s-a născut în localitatea Caporal Alexa, aproape de orașul Sântana, din județul Arad, localitate care azi îi poartă numele. Urmează cursurile celei mai prestigioase școli arădene Liceul ”Moise Nicoară”, unde îi are dascăli pe faimoșii profesori Ascaniu Crișan, profesor de matematici și pe Alecu Constantinescu (tatăl dramaturgului Paul Everac), profesor de limbă română. La Facultatea de Litere de la Sibiu, pe care o frecventează, îi are profesori pe  Lucian Blaga, la istoria culturii, pe Liviu Rusu, la estetică, pe D.D. Roșca, la istoria filosofiei și la filosofia generală. Activează în cadrul Cercului literar de la Sibiu, alături de Ion NegoițescuRadu StancaIon Dezideriu SîrbuCornel RegmanEugen TodoranOvidiu CotrușRadu Enescu ș.a.

Este arestat la 3 februarie 1957 și condamnat la un an de închisoare „pentru omisiune de denunț”, omisiune referitoare la discuția avută cu arădeanul Marcel Petrișor despre Revoluția din Ungaria. Până în 1963 i se interzice să reintre în viața literară. Se căsătorește cu Irinel Liciu, primă balerină a Operei din București. A scris:  Omul cu compasul (1966), Seminția lui Laocoon (1967), Papyrus (1974). Abia în 1978 reușește să-și publice volumul Alfabet poetic. Mai publică Hesperia (1979) și Foamea de UNU (1987), înainte de anul de răscruce 1989Interiorul unui poem,  Psalmii,  cărți de eseuri și reflecții pe marginea poeziei românești. Cea mai frumoasă poezie a sa, a limbii române, este Mistrețul cu colți de argint.

Aradul i-a conferit, în semn de respect și recunoaștere, în 1997, titlul de Cetățean de onoare al Aradului, precum și titlul de Doctor Honoris Causa (”Universitatea Aurel Vlaicu”, în 2001) . În Arad avem stradă ”Ștefan Augustin Doinaș”, un Festival de literatură ”Zile și seri de literatură Doinaș” – SAD, ajuns la a VI-a ediție și coordonat de poeta Lia Faur, iar Sântana, orașul de care aparține localitatea natală a poetului, i-a acordat Post – Mortem titlul de Cetățean de Onoare.Tot la Sântana se întâmplă în fiecare an o manifestare amplă care-i poartă numele, ca și Biblioteca orășenească.

http://86.120.27.26:8080/opac/search;jsessionid=8ED943AE0719C5E4CA0B2C7D22BB8A47?q=doinas&max=&view=&sb=&ob=&level=all&material_type=all&location=

A decedat în anul 2002.