Istoric bibliotecă
La 25 octombrie 1913 are loc inaugurarea Bibliotecii orășenești arădene din clădirea Palatului Cultural, cu un număr de 25.000 de volume.
În anul 1977 biblioteca se mută pe strada Miron Constantinescu (azi Lucian Blaga).
Din 17 iunie, anul 1984, Biblioteca devenită Judeţeană se găsește în noul sediu, cel de azi, Strada Gheorghe Popa de Teiuș, nr. 2-4.
Clădirea actuală a bibliotecii, construcție în stil eclectic, cu elemente decorative interioare sécession, datează de la începutul secolului al XX-lea.
Înainte de schimbarea destinației în cea actuală, clădirea bibliotecii a adăpostit instituțiile:
Camera Agricolă a Aradului, din anul 1906;
Centrul de proiectare, până în anul 1968;
Comitetul Județean al Partidului Comunist Român, după 1968.
Reședință
Secția Împrumut carte pentru adulți, una dintre cele mai solicitate secții pentru public ale Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad, este situată în incinta sediului central de pe Strada Gheorghe Popa de Teiuș, nr. 2-4, fostă Stejarului, mai exact, la etajul întâi al clădirii, pe hol, ultima ușă pe dreapta. Are 4 săli de acces la carte, 1 depozit cu 3 încăperi la parter și alte 2 încăperi la demisolul clădirii.
Prezentare
Fondul secției are caracter enciclopedic și se cifrează la peste 110.000 de volume.
Dispune de o ofertă diversificată de carte din următoarele domenii: cultură și civilizație, filosofie, psihologie, logică, etică, religie, sociologie, statistică și demografie, politică, economie, drept, administrație publică, asistență socială, pedagogie, matematică, fizică, chimie, biologie, medicină, inginerie și științe tehnice, sport, lingvistică, literatură (engleză, germană, franceză, maghiară, rusă, italiană, spaniolă, greacă și latină, orientală, etc.), geografie, istorie, biografii și altele. Utilizatorii pot beneficia atât de cărțile autorilor clasici, cât și de cele ale celor contemporani, ca și de ultimele apariții editoriale, care se regăsesc în expozițiile temporare.
Sălile destinate colecţiilor de beletristică pun la dispoziţia cititorilor cărţi de lectură pentru bibliografia şcolară a elevilor (care se regăsește și pe site-ul bibliotecii), studenţilor şi cărţi pentru lectură de loisir în limba română şi în alte limbi, destinată tuturor categoriilor de cititori. Fondul de carte este îmbogăţit în permanenţă cu literatură de ultimă oră. Pentru aprofundarea cunoştinţelor dintr-un anumit domeniu, avem sălile destinate specializării.
Evenimente majore ale secției
Secția Împrumut carte petru adulți a fost implicate în 2 evenimente excepționale:
„Raftul cu literatură americană”
Primul a fost vizita ambasadorului SUA la bibliotecă, a Excelenței Sale, dl. Hans Klemm și inaugurarea în 21 aprilie 2016 a „Raftului cu literatură americană”. Donația, accesibilă și azi publicului, a inclus 133 de titluri care oferă acces la literatura clasică americană, materiale de referință despre SUA și lucrări pentru învățarea limbii engleze.
Joi, 17 decembrie 2020, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” din Arad a avut ca oaspete de onoare pe ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Excelența Sa, domnul Adrian Zuckerman. Vizita înaltului oaspete a inclus oferirea unei noi donații de carte în scopul dezvoltării fondului de carte „Raftul American / American Shelf”.
„Raftul de carte Tübingen“
Martina Guizetti, șefa cancelariei președintelui Consiliului Districtual Tübingen, ne-a făcut o donație de carte germană în iulie 2018. Donația cuprinde opere din diverse domenii, de la beletristică, la albume de artă, lucrări de prezentare a celor două faimoase universități din Tübingen, dar și monografii ale orașului de pe malul Neckar-ului și împrejurimilor sale.
Donația a fost completată în anul 2021.
Acces la raft
În secție, ca în bibliotecă, cărţile, grupate pe domenii, sunt aşezate în sistemul accesului liber la raft, în toate cele patru săli. Încăperile, de curând renovate, au fost reconfigurate, sunt mai luminoase și mai încăpătoare, oferind un ambient plăcut.
Înscrierea
Pentru înscrierea la bibliotecă, cititorul completează un formular cu datele personale.
Pe baza acestuia este luat în evidența bibliotecii și primește un card cu un număr personalizat. Costul acestuia este de 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru elevi cu gratuități pentru categorii sociale ca: veteran de război, persoane cu dizabilității, familii defavorizate.
Regulament
Un utilizator poate împrumuta maximum 3 cărți.Termenul de restituire este de 14 zile cu posibilitatea de prelungire a termenului de 2 ori. Prelungirea termenului de restituire a documentelor împrumutate se poate efectua fie telefonic, fie prin intermediul serviciului de chat, Rocket chat.
Catalogul online
Utilizatorii pot cauta documentele dorite în catalogul online.
Secţia de împrumut carte pentru adulţi oferă informaţii privind colecţiile bibliotecii atât telefonic cât și prin catalogul electronic. Tot fondul de carte se află în baza de date a bibliotecii care poate fi consultată online la adresa: https://catalog.bibliotecaarad.ro, precum și prin aplicația de pe telefon, catalogul online / software Tinread, modulul OPAC pentru utilizatori.
Comunicarea cu publicul
Secția împrumut carte adulți poate asigura la cerere rezervarea unor titluri care nu sunt disponibile în momentul solicitării. Cititorii pot comunica titlurile solicitate, află dacă sunt disponibile și când pot fi împrumutate, în cazul în care ele nu se găsesc la raft.
Publicul are acces la colecția bibliotecii prin telefon, email, chat.
Pentru o bună comunicare la distanță, Secția Împrumut carte pentru adulți are în dotare: telefonul – (0257-256.510 interior 1), emailul, chat-ul și site-ul.
([email protected]); https://bibliotecaarad.ro/.
Alte activități ale secției
Secția organizează periodic expoziţii, vitrine tematice sau cu noutăţi, articole pe site-ul bibliotecii, colaborări și parteneriate cu școlile arădene.
Promovare
Se organizează campanii de promovare a cărții, a lecturii, a serviciilor de bibliotecă, vizite în grup ale liceenilor în special, spoturi publcitare.
Program cu publicul
L-V 09:00-17:00 , Tel: 0257.256.510 tasta 1
Bibliotecari
Gabriela Bălănean, Gabriel Roman, Irina Șandor, Nada Terlain.