Placă memorială cu efigie Damjanich Janos, Arad, str. Tribunul Axente 20, marmură neagră, bronz, A.D. Autor Brittich Elisabeta, 2006.
Generalul maghiar, s-a născut în 1804, în Stasa, din părinţi sârbi. A fost căsătorit cu Emilia Cernovici din Macea. În 1848, s-a ataşat Partidului Revoluţionar Maghiar și înaintat la gradul de general, remarcându-se în luptele cu sârbii, în Banat şi regiunea Bacica (foto 1). În 1849, după înfrângerea Revoluţiei maghiare, în calitate de comandant al taberei militare ungare din Arad, a predat oraşul ruşilor A fost judecat, condamnat la moarte și executat de austrieci la 6 octombrie, 1849, în Cetatea Aradului, fiind înmormântat alături de Lahner Gyorgy, în parcul Castelului din Macea, proprietatea socrului său. Ceremonia s-a desfășurat în taină, în apropierea pavilionului de vânătoare, într-un loc ținut atunci secret, fără semne de căpătâi. La 8 mai 1864, Emilia Damianich, a solicitat prefectului Aradului, să aprobe ca rămăşiţele pământeşti ale soţului ei să fie depuse în cripta familiei Cernovich din Biserica ortodoxă din Macea, dar solicitarea a fost repinsă. După 1867, pe mormântul celor doi generali s-a ridicat o piatră funerară, iar locul a fost împrejmuit cu un gard din fier forjat, montat pe un soclu din cărămidă, azi dispărut (foto 2). În 1955, mormântul a fost reparat de administraţia din Macea, iar în 1974, osemintele generalilor au fost deshumate şi reînhumate la obeliscul memorial din Arad-Subcetate. (foto 3).
În 2006, Consiliul Local al Municipiului Arad, împreună cu Societatea Kolcsey, a fixat pe casa din Arad, str. Tribunul Axente 20, o placă în amintirea fostului său locatar Damjanich Janos (foto 4, 5).
Imobilul face parte din fondul de clădiri istorice fiind construită în primii ani ai secolului al XIX-lea. Are un singur nivel, păstrându-şi şi în prezent caracterul baroc. La mijoc se poate distinge rizalitul, precum şi intrarea cu boltă. A funcţionat ca şi cazinou pentru ofiţerii garnizoanei, până prin 1840, când a ajuns în proprietatea Emiliei Cernovici, soţia sa
Placa memorială, din marmură neagră, cuprinde efigia cu portretul generalului martir Damjanicj Janos a fost concepută de Brittich Elisabeta (foto 6) şi turnată in bronz de Ovidiu Petroman. Artist complex: grafician, pictor, grafician, scriitor, sculptor, Elisabeta Brittich, s-a impus în domeniul creației artistice prin expoziții, sculptură monumentală, volume de versuri, traduceri, eseuri, monografii.
Ofiţerul, un bărbat de 45 ani, este prezentat privit din faţă, descoperit, cu expresia senină a chipului bărbos (foto 7). Lateral sus, pe efigie este consemnat: DAMJANICH JANOS / 1804 – 1849. Placa meorială mai cuprinde în relief din bronz textele: IN MEMORIAM DAMJANICH și C.L.M. ARAD / KOLCSEY şi A.D (Anno Domini) 2006.