Semn memorial pentru Matyas Rosznyay

Placă memorială; Piața Avram Iancu; marmură albă, inscripționată cu text bilingv ; autor Mihai Takacs; 2008.

Matyas Rosznay a fost un cunoscut farmacist, chimist și expert în șah al Aradului. În 1870, a achiziţionat farmacia Szarka din Piaţa Avram Iancu, care în scurt timp a devenit unitate model.

A avut preocupări diverse fiind membru în prima Comisie de sănătate a orașului, în Comisia epidemiologică, iar ca venerabil maestru al lojei masonice Concordia, a scris articole și tratate de farmacie, lucrarea Polaroscopia Chininei fiind tradusă în limbile germană și engleză. A fost autorul primului manual de şah, pasionat de fotografie, mare amator de vin, punând în vânzare băuturi medicinale preparate după rețete proprii: Chinabor, Pepsinbor, Cascara-Sagrada bor și alte produse așa cum au fost: vopseaua de păr Circassian, crema Anosmin împotriva transpirației picioarelor, balsamul anti – îngheț dr. Kepes, diferite aromatizante pentru cameră și altele. Pentru activitatea sa a fost distins cu onoruri, diplome și medalii. Astfel, în 1869, Adunarea Generală a Medicilor şi Observatorilor Naturii Maghiare din Fiume (Rijeka), i-a acordat Medalia de Aur pentru medicamentul Chininum tannicum insipidum, urmată de altele la Szeged (1876), Budapesta ( 1885), Arad (1890).

În Budapesta există un muzeu consacrat activității lui Matyaș Rosznyay, fiind organizat și un concurs cu tematică farmaceutică care-i poartă numele.

În 2008, e fațada imobilului din Piața Avram Iancu, colț cu strada Nicolae Bălcescu, construit după planurile arhitectului Iosif Steiner, unde a locuit și a funcționat farmacia lui Matyas Rosznyay, a fost dezvelită în urma unui ceremonial, o placă memorială, ce amintește de activitatea celebrului farmacist arădean. O suprafața dreptunghiulară din marmură albă, a fost inscripționată prin incizie de Mihai Takacs cu următorul text: IN MEMORIAM / ROSZNYAY MATYAS / 1833 – 1895 / AICI A TRĂIT ȘI A CREAT FARMACISTUL SAVANT / ITT ELT ES ALKOTOTT A TUDOS GYOGYSZERESZ / ARAD, 2008