Semn memorial pentru Munkacsy Mihaly

Placă memorială ; Arad, strada Lucian Blaga, nr. 9 ; marmură roz; text incizat în limba maghiară ; 1902.

Pictor ungur, reprezentant de seamă al realismului european, cu studii și activitate la Budapesta, Munchen, Paris, Dusseldorf, Munkacsy Mihaly (1844 – 1900), a realizat compoziţii cu temă istorică, scene de gen, portrete şi peisaje (foto 1). Lucrările sale, se caracterizează prin dramatismul situaţiilor (Ultima zi a condamnatului la moarte – 1870; Pregătirea bandajelor pentru răniţi – 1872), viguroasa caracterizare a personajelor (Spălătoreasa – 1889, Ecce Homo-1896), studii de caracter (Ucenic căscând) şi lirismul senin al peisajelor (Aleea-1886; Furtună în stepă). În portretistică a evocat mari personalităţi ale trecutului (Milton -1878) dar şi contemporani celebri ca Fr. Liszt (1886). Este reprezentat în marile muzee ale lumii, picturile sale, putând fi găsite şi în România, la Bucureşti, Cluj-Napoca, Târgu Mureş şi Arad (foto 2).
În perioada 1858-1860, Munkacsy Mihaly, a locuit în Arad fiind ucenicul unui tâmplar care avea atelierul în curtea imobilului de pe strada Lucian Blaga nr 9, unde astăzi învaţă elevii claselor primare de la Liceul Pedagogic (foto 3). Pictorul, devenit celebru, a mai venit la Arad în 1890, ca Invitat de Onoare al Primăriei, la Expoziţia Universală a Ţării de Jos şi Sudul Ungariei şi dezvelirea Monumentului Libertăţii din Szabadsag ter (azi Piaţa Avram Iancu) Sosit de la Paris, împreună cu soţia, a fost întâmpinat cu urale la gară, de ofialităţile oraşului şi un numeros public, însoţindu-l până la reşedinţa care i-a fost rezervată
În semn de admiraţie pentru distinsa personalitate, pe frontonul imobilului în curtea căruia se afla atelierul de ucenic al viitorului pictor, a fost aplicată, în 1902, o placă memorială din marmură roz (70/90 cm), pe care a fost incizat un text în limba maghiară, care în traducere, are următorul conținut: Placă memorială de la locul fostului atelier de ucenicie al pictorului MUNKACSY MIHALY din anii MDCCCLVIII – MDCCCLX / Ridicată de Societatea Naţională din Arad, în anul 1902 (foto 4 și 5).