Semnul memorial pentru Czaran Gyula

Semn și placă memorială;  marmură roșie și albă;

stațiunea Moneasa; autor necunoscut, 1906.

Originar din Șepreuș, Czaran Gyula  (1847 – 1906) este considerat astăzi părintele turismului montan în Munții Apuseni.  Moștenitor al unui important domeniu funciar, și-a folosit resursele materiale cercetând și marcând primele poteci turistice la Cetatea Dezna, Moneasa, Stâna de Vale. Ca membru al Asociației Carpatine și Societății regale de Științe Naturale a publicat în 1903 volumul: Călăuza Stâna de Vale, în care a descris 28 de trasee în circuit care însumează 664 km, echivalentul a 885.360 de pași, ce pot fi parcurse într-o lună. Printre obiectivele turistice puse în valoare prin amenajări și marcaje specifice se evidențiază: Cetățile Ponorului, Galbena, Băița, Moneasa, Dezna, Cascada Răchițele, Cheile Turzii, Vadul Crișului, Ghețarul Focul Viu, Avenul Borțigul, Peștera Zichy, Izbucul de la Călugări și altele. Alte numeroase observații, însoțite de fotografii și schițe, au fost bine primite și publicate în presa științifică de specialitate.

A murit la Moneasa, în 6 ianuarie 1906, fiind înmormântat în cimitirul catolic de lângă școala generală.

În același an, familia a dispus ca o importantă sumă de bani să fie folosită de o fundație creată special în scopul stimulării turismului în Munții Bihorului.

De asemenea, la 19 august, în semn de omagiu, societățile turistice arădene au așezat și dezvelit în centrul stațiunii balneare Moneasa, un semn memorial, o stâncă din marmură roșie marcată cu textul: IN MEMORIAM / CZARAN GYULA / 1847 – 1906.