Silvestru Rafiroiu (1903-1961)

Placă memorială; Parcul Mihai Eminescu; Autor necunoscut, 2012

Născut la Araci (Trei Scaune), fiul lui Gheorghe şi Maria (Cioflec), Silvestru Rafiroiu (1903 – 1961), după absovirea Școlii Școlii Superioare de Arhitectură din București (1929), a lucrat pe domeniile familiei Mocioni, apoi la Serviciul Tehnic al Primăriei arădene. După demisia din 31 august 1932, şi-a deschis un atelier de proiectare, pe str. Mureşului nr. 7, fiind autorul unor clădiri de referinţă şi monumente publice: Bisericile ortodoxe române din Micălaca Nouă, Vladimirescu, Agrişul Mare, Bata, Şofronea, imobilele de pe Strada Bălcescu nr. 2, Grigorescu, nr.  8, Crucea Martirilor Arădeni, Monumentul Eroilor din Hălmagiu, Mormântul lui Vasile și Elena Goldiș, Poarta Cimitirului Pomenirea și altele.

A realizat şi câteva proiecte de amenajare urbanistică, mai cunoscut fiind cel referitor la Crângul Orăşenesc (Păduricea), o relicvă a naturii care trebuia păstrată cu multă grijă (1931). Mai mult chiar, el propunea extinderea spaţiului verde de-a lungul Mureşelului (în prezent parțial întubat), pe lângă Cartierul Funcţionarilor până la parcul Spitalului de Copii (azi Spitalul Judeţean), iar calea ferată  electrică Arad-Podgoria, ce trecea pe strada Iuliu Maniu şi avea staţia finală la intersecţia acestei străzi cu Bulevardul Revoluţiei (Gara Electrică), să fie prelungită pe stăzile: Corneliu Coposu, Banul Mărăcine, Spitalul de Copii, până la Obor.

S-a stins din viață în 1961, fiind înmormântat alături de familie în Cimitirul Elisabetin din Timișoara.

Cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la trecerea sa în nefiinţă, Filiala din Arad a Uniunii Arhitecţilor, în cadrul unei ceremonii, a dezvelit o placă comemorativă, fixată pe fundamentul monumentului Crucea Martirilor Arădeni din Parcul Mihai Eminescu, pe care este gravat textul: Silvestru Rafiroiu / arhitect / 1903 – 1961 / la cincizeci de ani de la / trecerea la cele veşnice / 10 noiembrie 2012.