Stâlpul cu imaginea Sfântului Urban – patronul butucului viţei de vie

I.  Bilstock (stâlp ilustrat); Strada Constituţiei nr. 130 (Aradul Nou); Autor necunoscut, la comanda familiei Tuch; cărămidă; încep. sec. XX

Prin sanctificare, Papa Urban I (222-230) a fost consacrat ca patron al viticultorilor, al culegătorilor de struguri, al vinului, al podgoriilor şi al pivnicerilor. Este cunoscut și ca sfânt protector împotriva gerului, furtunii, trăznetului şi a beției.

Sărbătorit în 25 mai, calendaristic Urban este ultimul, din aşa numiţii sfinţi friguroşi: Pangratius, Servatius și Bonifaciu (12 – 14 mai). Ziua era ţinută cu stricteţe, iar proprietarii de vii îşi făceau multe griji. Aceasta deoarece, dacă se nimerea ca timpul să fie însorit, însemna că recolta de struguri va fi bună, iar dacă ploua aceasta urma să fie compromisă. Drept urmare, conform datinei, în funcție de vreme, icoana, sau chipul sculptat al sfântului Urban, urma să fie purtat pe străzi cu bucurie şi cinnste, sau legat cu funii şi târât prin noroi cu strigăte de ocară. Mai ales viticultorilor le era frică de această dată, deoarece corespunzător observațiilor seculare, ea coincide, de multe ori, cu ultima zi de primăvară friguroasă, uneori cu îngheț. În consecinţă, pentru a fi asigurată indulgenţa acestuia pentru această zi, viticultorii i-au ridicat în podgorii, capele, stâlpi ilustraţi şi statui.

În Aradul Nou, monumentul, sub forma unui Bildstock (stâlp ilustrat), a fost ridicat de către familia Tuch  pe strada Constituţiei, în faţa casei de la nr. 130.

Este confecţionat din cărămidă tencuită şi zugrăvit cu var. Peste soclul paralelipipedic, a fost ridicată o coloană, pe astragalul căreia s-a montat ca element decorativ, o firidă de forma unei case miniaturale al cărei acoperiş din gresie este în două ape. În interiorul albastru a fost aşezată sculptura din lemn a Sfântului Urban. Lucrarea viu colorată şi realizată în manieră barocă era protejată cu o mică uşă metalică. După 2004, monumentul a fost vandalizat, mica statuie fiind furată, fără speranţe de a mai fi recuperată.

În dimineaţa zilei de 25 mai, proprietarii de vie din Aradul Nou, împreună cu rudele şi prietenii, după slujba religioasă de la biserică, mergeau în procesiune la monumentul amplasat în strada Frankengasse (Constituţiei), pentru a-l cinsti pe Sfântul Urban. De acolo, într-un lung şir de căruţe, pe o distanţă parcursă timp de o oră, se deplasau în câmp, printre vii, până în apropirea Şagului (Segenthhau), unde se afla un al doilea bildstock construit în cinstea protectorului întinselor plantaţii din Valea Viilor. Alături de monument, exista şi un mic clopot care în timpul procesiunilor şi a sezonului viticol era sunat de trei ori pe zi. Astăzi, existenţa lor este improbabilă, deoarece nu au putut fi găsite şi localizate.