Stâlpul memorial Toth Sandor

Stâlp şi Placă memorială; Arad, Splaiul Tei (Digul Mureşului); Lemn, marmură; 

Autor  Brittich Elisabeta; 1990

În noaptea de 22 spre 23 decembrie 1989, cetăţeanul maghiar Toth Sandor, din localitatea maghiară Hodmezovasarhely, care a însoţit ca şofer un convoi de camioane ce aduceau din Ungaria medicamente şi alimente pentru spitalele arădene, a fost solicitat să facă un transport la unitatea militară din Cetatea Aradului. În drum spre destinaţie, în apropierea podului Decebal, a fost întâmpinat de către militari din cetate cu foc, fiind împuşcat mortal.

În memoria victimei, a cărei moarte, se pare că a fost rezultatul tragic al unei  confuzii generale, lipsei de informaţii şi organizare din acele zile pe digul Mureşului, în apropierea fostei baze sportive de canotaj UTA, a fost ridicat un stâlp memorial, din lemn, în foma unei coloane. Semnul, realizat de Brittisch Elisabeta, este cioplit pe cele patru feţe într-un altorelief cu desen geometric folosit în arhitectura populară. Pe soclul din beton, într-o placă metalică se află inscripţia: In memoriam / Toth Sandor / 1989 dec. 23.

De asemenea, pe faţada unui imobil din apropiere, au fost fixate două plăci din marmură albă incizate  pe prima, în limba română cu următorul text explicativ : Toth Şandor cetăţean maghiar / din oraşul  Hodmezovasarhely / căzut eroic în Arad / la 23 decembrie 1989 / în timpul revoluţiei. Cea de a doua placă comemorativă, aşezată alăturat cuprinde acelaş text tradus în limba maghiară, după cu urmează “Toth Sandor Hodmezovasarhelyi / Magyar allampolgar / hosi halalt halt Aradon / a forradolom idyen / 1989 december 23-an.