Stil, arte și carte-expoziție de bijuterii, obiecte și cărți

Deși aflată într-o perioadă de schimbări ambientale, igienizare, pregătire a inventarului, Biblioteca Județenă ”Alexandru D. Xenopol” Arad are o agendă bogată de evenimente pe care le organizează și găzduiește.

„Artoteca” de pe holul bibliotecii se află în continuă schimbare, prin ea se perindă expoziții de pictură, obiecte de artă și cărți.

Una dintre ele este cea prezentă coținând accesorii feminine, denumită „Stil, arte și carte”, deschisă de bibliotecarele: Irina Șandor-artista expozantă-, Nada Darău și Gabriela Bălăneanu.

Irina Șandor nu este la prima expoziție de acest fel, de-a lungul experienței sale ca bibliotecar ea a mai avut încă două personale, „Sunt cea mai frumoasă femeie…” și „Femeia-poem în granit”, la care am avut bucuria să-i fiu partener cu poeziile însoțitoare și ca organizator.

            Alături de piesele originale, delicate și feminine care o reprezintă, în saloanele autoarei s-au regăsit mereu cărți, albume de artă, cu tablouri ale pictorilor celebri, dacă vorbim de expozițiile trecute sau cu bijuterii în picturi, dacă facem referire la  cea de azi.

Cărțile au jucat mereu rolul de suport al temelor expozițiilor Irinei.

Pentru atmosfera în care piesele se integrează, Irina Șandor și cele două colege au expus pe lângă albumele: „Le bijou dans la painture”-autor Marie Christine Antin Graz și „A year in Fashion și Shimmering colour”, obiecte eminamente feminine: suport sub formă de mână, ochelari, evantai, casete, diademă, tăvi.

Din creativitatea autoarei au rezultat cercei cu perluțe de apă dulce, brățări din mărgele cu pietre semiprețioase (agate, malahit, hematit, ochi de tigru), broșe și coliere cu trandafiri modelați din pastă polimerică și alte podoabe sporitoare ale frumuseții feminine.

Vintrinele irizează nuanțe de pământ și de foc, de verde, de la verdele pădurii, la cel al apelor turcoaz, de la galben, la lumina solară.

„Play of colour is caused by the interference of light interecting with a gemstone/Jocul de culoare este cauzat de interferența luminii care interacționează cu o piatră prețioasă”-ne lămurește un specialist.

Bucuria se petrece atunci când Frumusețea îți atinge sufletul, am adăuga.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 12-30 Decembrie 2022,  la „Artoteca” Bibliotecii Județene  „Alexandru D. Xenopol” Arad (str. Gh. Popa de Teiuș 2-4, etaj I).

Crăciun cu pace și bucurie, Sărbători și An Nou blând cu noi, dorim.    

                                                                       Lucia Bibarț