Este una din cele mai vechi străzi ale Aradului, fiind trasată în hărţi pe direcția est-vest încă de la începutul secolului al XVIII-lea, sub numele de Herren Gasse (Strada Domnească). Artera de circulație se deschidea spre apus din principalul bulevard – Haupt Gasse, (azi Bd. Revoluției) înfundându-se în cartierul și cimitirul românesc, aflat la intersecția cu strada Episcopiei, în spaţiul cuprins până la străzile Fabian ut (azi Ștefan Cicio-Pop) şi Revai ut (azi Ioan Popovici Desseanu). Cimitirul a fost desființat și mutat la marginea orașului, în 1781 de Împăraul Iosif al II-lea. Spre vest, dincolo de Scheide Gasse (azi Andrei Şaguna), se afla noul cartier – Pernyavor (Pârneava), care în 1783, avea 10 străzi.
Fiind foarte circulată, în 1904, strada a fost pavată şi plantată cu tei, Fiind centrală, clădirile care o delimitează au fost concepute cu partere, care să deservească cât mai bine publicul sub aspect comercial, administrativ, politic sau cultural şi religios aspectul ei rămânând neschimbat cu cel de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Apartamentele de la etaj erau ocupate de familiile sau cabinetele avocaţilor, medicilor şi farmaciştilor sau comercianţilor. La parter, sedii de partide, agenţii, redacţii de presă, librării, tipografii, bănci, restaurante şi magazine comerciale, deserveau prestigioase instituţii şi firme performante, aşa cum au fost: Agenţia de publicitate Reclama, Agenţiile imobiliare Halmai Iosif şi Haasz Adalbert, Librăria Lobl Francisc&Pollack, Librăria şi tipografia Concordia, Banca de Comerţ fostă Nicolae Goldschmidt, Baia terapeutică cu apă rece a lui Karoly Posch, Parfumeria D’Or a lui Medgyesi Geza, Depozitul de stofe şi croitoria Ştefan Weisz, Blănăria Mairovitz Emerich, Expoziţia permanentă de mobilă A.Vincze, Restaurantul cu Grădină Lido-Palace, Tipografia, librăria – papetăria Diecezana, Tipografia Corvin I. Lany, Librăria Mendel Arcadie (nr. 48); Depozitul de bere şi Fabrica de ghiaţă Oppenheimer Rudolf, Fabrica de produse chimice Hel-La proprietar dr. Reichel şi altele. În palatul Bisericii Greco – Catolice, îşi desfăşura activitatea Societatea culturală Sfântul Pavel (preşedinte – protopop Iosif Popa), iar la numărul 40, Societatea Mărăşeşti (preşedinte Pop Hortensia). Pe această stradă întreprinzătorul Kerpel Izso a deschis o bibliotecă de împrumut, cu un patrimoniu de 90.000 de volume, considerată în epocă, cea mai mare din sud-estul Ungariei. Pe lângă cărţi, Kerpel Izso, deţinea şi un depozit de instrumente muzicale achiziţionate de la firme prestigioase, care puteau fi închiriate cu sume rezonabile. În 1925, scriitorul Aron Cotruş (1891 – 1961) deţinea împreună cu soţia Elisabeta Santo, în imobilul de la nr 16, o firmă şi un depozit de vinuri, cu numele Vino, iar în apropiere locuia actorul Romeo Lăzărescu și fostul primar Heim Domokoș.
Alte instituții și organizații au mărit importanța și faima acestei străzi: Episcopia Ortodoxă Română, Biserica Reformată, Palatul Tribunei, Școala Confesională Română de Fete, Biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului, Casa Jelen etc.