Troița Eroilor Români căzuți în Munții Tatra

Monument cruciform (Troiţă); Curtea Catedrale  Ortodoxe Române (vechi), Arad –  Centru;  Lemn, metal; Autor necunoscuţ, 1945 –1946; Referințe cadastrale, CF 302951, Top. 1158/b; Zona de protecție ZIR 2 SIR 38, conf PUZ HCLM 201/2014.

După evenimentele sângeroase create de atacul ungaro-german din 13 – 22 septembrie 1944, Divizia 1 Cavalerie şi Instrucţie cantonată la Arad, continuându-şi campania spre vest, s-a angajat în bătăliile din Cehia. Acolo, în Munții Tatra, unitatea militară arădeană a luptat mai bine de trei luni, în plină iarnă.  Atacurile române au avut un efect lent, într-o regiune muntoasă, pe ninsoare, ger şi viscol. Lipsa de armament greu, artilerie şi aruncătoare de mine, le-a făcut şi mai dificilă misiunea.

La 13 iulie 1945, întorcându-se la Arad, combatanții au fost întâmpinați de populaţia oraşului cu multă însufleţire, în aplauze, flori şi urale. Ei purtau cu bărbăţie o troiţă care i-a ocrotit în blestemul frontului. Lemnul extras din M-ţii Tatra, a servit ca material pentru cioplirea monumentului. Crucea a fost montată, în Cimitirul Pomenirea şi sfinţită la Sărbătoarea Înălţării Domnului consacrată atunci ca Zi a Eroilor.  Festivităţile din 30 aprilie 1946, au început la Catedrala Ortodoxă Română, cu serviciul religios oficiat de episcopul Andrei Magieru, la care au participat: clerul din armată, membri ai organizaţiilor democratice, invalizi, văduve, orfani, autorităţi civile şi militare. Publicul însoţit de fanfara militară s-a deplasat în coloană la Troiţa din Cimitirul Pomenirea, unde, după un scurt parastas și cuvântări a defilat Plutonul de Onoare. 

După festivitatea de la cimitir, în curtea Regimentului 1 Roşiori, s-a desfăşurat o serbare hipică, organizată de Divizia 1 Cavalerie, iar Organizația Apărarea Patriotică a iniţiat o colectă publică, pentru ridicarea în Arad, a unui Monument al Eroilor.

Doi ani mai târziu, în anul 1948, Troiţa Eroilor Români căzuţi în Munţii Tatra, aşa cum a devenit cunoscută de public, a fost demontată şi aşezată în curtea Catedralei Ortodoxe Române (vechi), cu hramul Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, pe latura sudică a clădirii, spre strada Meţianu, unde, restaurată, se află şi în prezent.

Crucea trilobată, în formă de troiţă, a fost cioplită din lemn de esenţă tare şi  fixată  pe un suport metalic şi beton. Pe faţa sa vestică a fost incizată în lemn inscripţia: INRI, sub care se distinge textul: Această troiţă a fost lucrată pe front cu lemn din Munţii Tatra, acolo unde eroii s-au jertfit pentru patrie, iar dedesubt: Înălţată în memoria eroilor diviziei 1-a cavalerie în anul domnului 1946 de Ziua Eroilor. Ca elemente decorative se pot distinge: brâul în torsadă, rozeta, corola unor flori realizate din câte patru inimioare cu vârful spre interior. Fațada secundară şi lateralele troiţei sunt nefinisate şi neinscripţionate. Crucea așezată într-un rondou gazonat unde se află şi câteva exemplare de arbori şi arbuşti decorativi de Thuja şi Prunus, a fost restaurată și reamplasată în 2017.