Valori clasice – Ion Băieșu

În cadrul proiectului deja clasic la bibliotecă:  ”Valori clasice” a fost prezentat dramaturgul român Ion Băieșu și opera acestuia.

Argumentul acestei alegeri este faptul că Ion Băieșu este un  savuros scenarist al unor  situații care deși inspirate  în marea lor majoritate  de viața românilor în epoca comunistă  sunt încă valabile și gustate în comicul lor chiar și de tânăra generație de azi, total  necunoscotoare a ”epocii de aur”.

O scenă de bloc, de piață sau în parc poate oricând stârni interesul și zâmbetele, cu condiția ca privitorul de oricând  să se regăsească pe sine sau pe vecini, chiar și pe membrii familiei sale în ipostaze verosimile și amuzante.

 

Ion Băieșu a fost un scriitor român, dramaturg și autor de scenarii pentru televiziune și film. A lansat celebrul cuplu comic Tanța și Costel, în interpretarea a doi mari actori români, Coca Andronescu și Octavian Cotescu.  A scris multe volume de schițe cu subiecte comice, explorând și genul dramatic. 

 

La bibliotecă s-a vizionat populara  piesă  ”Preșul” jucată de elevi din  clasa a Xl-a A de la Colegiul Național „Emil Racoviță”  din Iași, în anul, 2014.În rolurile principale:

Pamfil – Mihai Stan , Avocatul – Andrei Cășuneanu  .
 

Publicul a fost format din elevi de la Colegiul Național ”Vasile Goldiș” din Arad, clasa a VII-a, prof. Laura Fulger.