Varza de Socodor/ o marcă arădeană-Lucia Bibarț

Varza de Socodor – o marcă arădeană

Denumirea și originea denumirii localității

Denumirea  „Socodor”,  derivă din două cuvinte slavone: „soco”, care se traduce prin seacă și „dol”, care înseamnă vale, tradus românește ar însemna „valea seacă”.  (Istoricul Silviu Dragomir, în lucrarea sa numită „Istoria Diecezei Arad”)

Prima atestare documentară: 1299

”Arheologii au scos la lumină, pe teritoriul localității Socodor, obiecte ceramice aparținătoare Culturii Otomani, vestigii din epoca bronzului și două necropole aparținând gepizilor, din sec. VI și, respectiv, avarilor”. (Sorin Bulboacă-istoric)

Scurt istoric despre localitate

”În Socodor străzile sunt largi cu trotuare asfaltate și case pline de amintiri.

 În primavara anului 1910, în piața triunghiulară din centrul comunei a avut loc o mare adunare populară de aproape 7000 oameni,  la care a vorbit scriitorul si omul politic Octavian Goga. În 1918 Țăranii din Socodor i-au alungat de la primaria veche pe reprezentanții imperiului și au ales Consiliul național român comunal”. (Virtual Arad)

Mărci arădene

În județul Arad sunt  faimoase, adevărate branduri: Pita de Pecica, Salamul de Nadlac, Roșiile de Macea, Căpșunii de Covăsânț, Ceapa de Vinga, Piparca de Zărand, Pălinca de Chisindia, Mierea de prune de Aldești, Cartofii de Mailat, Baci Ghiuri a lu’ Hămfău’ cu portul, graiul și  bucatele sale,  Bace Toghere cu poveștile, tradițiile, obiceiurile satului crișan, Sintea Mare, și evident,  gustul dat sarmalelor de  „Varza de Socodor”.

Cultivatori de varză

Ioan Berar, Dinu Ticla, etc.

Cultivatorul, cu ajutorul căruia am făcut această documentare, se numește Ioan Berar, este socodorean și se ocupă de varză de ani buni. Adică de vreo 60. Își amintește, nu de dumnealui  copil, ci de fiica dumnealui pe când aceasta avea cam 3 anișori. Încă de pe atunci fetița era „activă” în cultura de varză și se găsea pe lângă cei mari, când ei așezau plantele în patul rece de primăvară. Adică părinții plantau răsadul având grijă ca rădăcinile să facă bine legătura cu pământul, iar fetița, venind în urma lor, le scotea cu hărnicie.

Amintirile personale sunt legate mai ales de căratul verzei cu vagonul, toamna, în țară, spre Maramureș,  cu precădere. Adult fiind, pe munca de un sezon câștiga bani cam cât să-ți cumperi o ”Dacia”, ceea ce nu era deloc rău.

La Socodor, toată lumea plantează varză, dar nu trăiesc exclusiv din asta, cultivarea ei este mai mult o îndeletnicire plăcută, un hobby. Dar rezultatul preocupării lor pentru acesată legumă frunzoasă este că a ajuns faimoasă în toată țara. Și nu numai. E drept că în România mai există și alte locuri în care cultura aceasta merge bine, la Inannd – Bihor,  în Mărăușeni – Suceava. Și or mai fi și alte localități unde oamenii au făcut o pasiune pentru varză. Dar e deja știut că cea de Socodor e foarte gustoasă,  foarte bună.

Cum se pregătește solul pentru a primi varza?

”Toamna se  curăță pământul de coceni, se îngrașă cu gunoi de grajd. La Socodor se folosește frecvent cel de oaie, pentru că oile sunt mai multe, dar și cel de vacă sau de cal. Gunoiul se folosește o dată la 5 ani, apoi se ară pământul și se lasă așa până primăvara. Primăvara se grăpează, se discuiește și e gata de plantat” (Ioan Berar).

Plantatul se face mecanizat. Cei care au afacere de familie se străduie să aibă și mașini pentru o productivitate crescută.

Când e vremea plantatului?

”Cand se duce zăpada, se pune sămânța în pământ. De obicei, sămânța se seamănă la Buna Vestire. Se seamănă direct în pat rece. Până în 10 -15 mai trebuie repicată (Aică:  răsădită la distanțe mai mari plantele tinere, crescute în răsadnițe sau sere, pentru a le asigura condiții favorabile de nutriție; a replanta). Pe un hectar intră cam 50 mii fire de varză. Dar asta depinde și de distanța la care se plantează. După această operație varza rămâne să fie săpata si udată”- susține  Dinu Ticla.( sursa: Virtual Arad)

Aceeași variantă o are și Ioan Berar care redă practica din popor:

„Sămânța de varză se pune în pământ de Buna Vestire, răsadul de varză se plantează de Constantin și Elena și se recoltează de Sfânta Marie Mare sau în octombrie dacă este de soi olandez. Varza poate fi ajutată și de calitatea solului, ea iubește apa, are nevoie de umezeală. Deși lucrată cu grijă, se știe că în agricultură sunt ani buni și mai puțin.”

Varza de Socodor murată

”Domana Ticla spune că la murat varza nu este o tehnică specială, ci se pune doar mărar, apă și sare. Mărarul trebuie pus în cantitate mare, pentru că el dă gustul specific”. (Virtual Arad)

”Nu toată varza care se pune la murat este pentru murat – zice dl.Berar. Varza de Socodor e foarte bună pentru că se pretează bine la murătroare fiind cu frunza subțire, moale și potrivită pentru operațiunea de rularea a sarmalelor.”

Are secrete varza de Socodor?

Pentru noi, necunoscătorii, are, dar pentru socodoreni, e o varză obișnuită, fără secrete, pentru că au crescut cu ea, o cunosc bine  și o  respectă. Au învățat să scoată ce e mai bun din acestă legumă, transformând-o într-o avuție specific comunală.

„Un lucru bun nu are cum să nu fie căutat”, susține gospodarul Ioan Berar. „Ajută și solul dacă are substanțele nutritive necesare creșterii verzei. Și apa”.

Ce calități recomandă Varza de Socodor?

Spre deosebire de alte soiuri de vară, cea din Socodor se fierbe rapid  pentru că e subțire, se murează rapid, din aceeași cauză, este moale și transparentă ca textură și dulce la gust.

Cât mai e Varza de Socodor, de Socodor?

Adevărul e că varza locului, cea neaoșă, românească,  este parteneră de tarla, de mulți ani, cu varza olandeză. Deci, Socodorul nu s-a limitat doar la cea românească. Aici a fost adaptată și cea din Olanda din rațiuni comeciale: producția e mare, având timpul de creștere redus, doar  60 de zile sau chiar 45-50, se menține proaspătă mai mult timp și s-a aclimatizat bine în pământul nostru. Așa că tipurile olandeze, că sunt mai multe, s-au înfrățit cu cel românesc. Tot  e bine  că  încă se mai plantează  și soiul nostru!

Hibrizi de varză întâlniți la Socodor

Hibirizi de varză Rijk Zwaan – Multima RZ F1, Topma RZ F1, Tacoma RZ F1 și altele.

Plicuri cu sămânță de Varză de Socodor

Dacă suntem hotărâți să încercăm Varza de Socodor, putem recurge la răsadurile de la localnici sau la plicurile din piață. Iată detaliile pentru produsul din ambalaj, respectiv semințele de  varză:

Soi excelent pentru murat si păstrat, având frunza subtire.

Perioada de vegetatie: 130-140 de zile.

Perioada de semănat: târziu 20 iunie – 10 iulie în rânduri echidistante,  la 70/35-50 cm.

Cantitate de semințe: 200-270 semințe/gram.

Ambalaj: 5 g.

Cum încheie discuția un cultivator de Varză de Socodor

Vremurile de azi sunt dezamăgitoare  pentru un cultivator împătimit, varza socodoreană e concurată de cea de alte neamuri, iar politica agricolă românească nu îi este  favorabilă. În ciuda acestor opreliști,  cultivatorul nostru ar alege aceeași preocupare.

”Toată viața asta am făcut. M-am ocupat cu varza. În tinerețe mergeam eu însumi să vând cu vagonetul prin țară. Dacă fac o comparație cu vremurile tinereții mele, atunci trecea mai bine varza noastră, dar tot de asta m-aș apuca, dacă ar trebui să o iau de la capăt”. (Ioan Berar)

Concluzia

Nimic nu  valorează mai mult decât bucuria ca răsplată a pasiunii.

Lucia Bibarț