Viața și Teatrul de Păpuși: o carte despre istorie, gânduri, amintiri

Joi, 9 iunie 2022, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad a organizat lansarea volumului „Incursiuni teatral-culturale din părţile Aradului. Reflecţii şi amintiri. Teatrul de Marionete din Arad”, autor Elena Gherghinescu Ziegler, care, pentru a aduce aminte publicului select de lumea copilăriei și de fascinanta lume a teatrului de păpuși, a realizat un moment artistic alături de Cloe, păpușa de suflet a autoarei.
Evenimentul cultural a beneficiat de prezentarea volumului realizată de dr. Doru Sinaci care a reliefat importanța studiilor monografice ce abordează trecutul cultural arădean ca formă de consolidare a identității noastre locale și naționale ce scoate în evidență tradițiile și specificitatea culturii românești, alături de Bogdan Costea, manager al Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad, care a evidențiat faptul că lansarea volumului reprezintă „un moment de sărbătoare [atunci] când un artist își împărtășește parte din activitatea sa. O felicit pentru munca de documentare și că a reușit să cuprindă toate momentele importante ale teatrului și că a evocat tot ce au însemnat membrii teatrului de marionete”.
Structurată bipartit, cartea „Incursiuni teatral-culturale din părţile Aradului, Reflecţii şi amintiri, Teatrul de Marionete din Arad” descrie atmosfera socială, culturală, administrativă a comunității arădene încă din perioada de dinaintea comunismului până în contemporaneitate, evidențiind momente cultural-istorice importante, precum înființarea teatrului ca instituţie (ce avea un repertoriu pentru adulţi, dar şi spectacolele pentru copii), întemeierea teatrului de marionete şi bogata activitatea derulată de acest edificiu de cultură, prin prisma obiectivității, dar și a subiectivității reconstituite, printr-un colaj de gânduri, amintiri, sentimente și emoții din partea actorului-păpușar Elena Gherghinescu Ziegler, cu o carieră profesională de peste 30 de ani în lumea marionetelor și care a declarat cu emoție: „Inima mea este în carte”.
Ca orice punere în scenă, lansarea de carte a inclus și un frumos moment muzical oferit de Noemi Szentesi, elevă în clasa a XI-a, Colegiul de arte„Sabin Drăgoi”.