Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol” Arad, găzduiește în Sala „Astra”, Luni, 4 Noiembrie, la ora 17.00 lansarea volumului intitulat „Vigla. Ctitorii și așezăminte românești din Sf. Munte Athos”, al părintelui Vichentie (Eugen Nechifor).
Cartea se împarte în 2 capitole deschizătoare, Predoslovie și Cuvântul lămuritor; 6 Capitole care cuprind date despre întemeierea așezămintelor monahale, conducerea internă, organizarea lor, prezența românească la Athos, pelerinaje, icoane și moaște; 2 Anexe care vorbesc despre manuscrisele românești de la Prodromu, așezăminte și contribuții românești în Sf. Munte; Anexa 3 vorbește despre marii duhovnici ai Muntelui, iar finalul cărții conține epilogul adresat unui prieten necunoscut și bibliografia.
Predoslovia semnată de Părintele Calistrat Chifan, de la Mănăstirea Vlădiceni, Iași, prezintă geografic, cultural și duhovnicește Sfântul Munte Athos plasându-l din geografia lumească în cea cerească.
În Muntele Sfânt -„raiul călugăresc” stăpânit de Duhul Dumnezeiesc – se intră plutind pe ape, asemeni lui Iisus, apoi te preia liniștea: „O liniște care pogoară din tăcerea cerului, ca și din cea a mării, din freamătul discret al foșnetului pădurii, ca și din șoapta norilor văzduhului. Nu poți intra în taina Muntelui dacă acestă liniște nu intră ea în tine.” – spune predoslovnicul.
Autorul volumului parcurge, de-a lungul vieții, un drum inițiatic până-n miezul Ortodoxiei. Este un pelerin pornit spre locurile sfinte, doar că dumnealui face parte dintre pelerinii care atinși de Duh Sfânt se reîntorc și se așează în sfințenia Lui. Drumul său biografic, de la executor judecătoresc la monah al Athosului, reprezintă metafora nevoii înălțării și atingerii desăvârșirii.
Cartea „Vigla. Ctitorii și așezăminte românești din Sf. Munte Athos” va fi prezentată de Pr. Marcu Marcel, lansarea va fi moderată de Lucia Bibarț.