Vioara lui Enescu va cânta la Ineu, Sebiș și Arad

Ediția jubiliară 10 ani a turneului național „Vioara lui Enescu la sate” poposește în județul Arad, în perioada 30 octombrie-1 noiembrie 2022, alături de doi dintre cei mai apreciați muzicieni români: Gabriel Croitoru, violonistul care are privilegiul de a cânta pe vioara „Guarneri del Gesu”, instrument pe care a cântat George Enescu, și tânăra violonistă Simina Croitoru.

A trecut peste un secol de când George Enescu străbătea țara în timpul Primului Război Mondial alături de vioara sa, pentru a-și duce muzica către cei bolnavi, răniți în război, oameni aflați în necazuri și nevoi. Același instrument, grație altruismului lui Gabriel Croitoru, violonistul care a câștigat prin concurs dreptul de a cânta la „Catedrala”, cum este denumita celebra vioara construită de marele Guarneri del Gesu, participă la aceeași nobilă misiune: aceea de a duce muzica în întreaga țară, acolo unde este mai mare nevoie de ea. Începând din 2012, fără întrerupere, cei doi muzicieni români entuziaști, Gabriel Croitoru și Horia Mihail, având atât experiența de a cânta pe scene ale marilor orașe, dar și în orașe mai mici ale țării, au descoperit că au puterea de a duce muzica clasică mai departe, în locuri cât mai diferite, aşa cum făcea George Enescu în urmă cu mai bine de o sută de ani, transmițând publicului meloman spiritul armoniei și al muzicii clasice.

Ediția jubiliară 10 ani a turneului național „Vioara lui Enescu la sate” va ajunge astfel în orașul Ineu, Casa de Cultură, în data de 30 octombrie 2022, începând cu orele 18:00, în orașul Sebiș, Casa de Cultură, în data de 31 octombrie, începând cu orele 18:00, și în municipiul Arad – Palatul Cultural, 1 noiembrie 2022, începând cu orele 19:00.

Ediția jubiliară 10 ani a turneului național „Vioara lui Enescu la sate”, producător Pro Contemporania, coproducător Radio România, organizat de Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, Centrul Cultural Județean Arad, Centrul Municipal de Cultură Arad și Filarmonica Arad, alături de numeroși parteneri media și culturali, propune melomanilor o experiență de excepție, un adevărat exerciţiu de măiestrie artistică şi de memorie culturală comună, după cum afirmă violonistul Gabriel Croitoru: „Nu cred că există bucurie mai mare decât aceea de a fi parte din viața unui instrument de o asemenea valoare, care a trecut, în cele trei secole de existență, prin mâinile foarte multor violoniști de excepție. Spun de excepție, prin prisma felului în care s-a păstrat acest instrument, știut fiind faptul că orice instrument cu corzi trebuie cântat pentru a-și păstra și chiar îmbunătăți calitățile sonore. Lemnul, de proveniență românească se pare, din care au fost construite aceste viori, s-a uscat în timp, dar, în același timp, vibrând odată cu sufletele celor care l-au mânuit de-a lungul anilor, a evoluat. Aceasta vibrație încă se transmite către cei care vin să ne asculte în sala de concert sau în turneele pe care le-am întreprins în ultimii ani alături de pianistul Horia Mihail”.

***

GABRIEL CROITORU a absolvit cursurile Conservatorului bucureştean în anul 1987 şi a participat la peste 1.000 de concerte pe întregul mapamond, acompaniat de celebre orchestre, ca London Royal Philharmonic Orchestra, Orchester Gewandhaus Leipzig sau Lucerne Festival Strings Chamber Orchestra. A colaborat cu dirijori ca Cem Mansur, Alan Tongue, Claude Bardon, Hiroaki Masuda, Paul Nadler, Michael Tabachnik, Jean Leber, Rudolf Baumgartner, Arturo Tamayo, Leopold Hager şi Emmanuel Krivine. Este solist al Orchestrei Filarmonice „Paul Constantinescu” din Ploieşti şi prim-violonist al Cvartetului Transilvan al Filarmonicii de Stat Transilvania. Din anul 2008, violonistul Gabriel Croitoru a câştigat dreptul de folosinţă şi cântă pe o vioară construită în anul 1730 de celebrul lutier Giuseppe Guarneri, instrument ce a aparţinut lui George Enescu.

SIMINA CROITORU – În galeria tinerilor violoniști, Simina Croitoru deține un loc important, binemeritat și unanim apreciat. A început studiile la instrument de la vârsta de cinci ani, împreună cu mama ei, profesorul universitar Ioana Croitoru, și a continuat să lucreze cu Gabriel Croitoru, urmând cursul acestuia în cadrul programelor de licență și masterat la Universitatea Națională de Muzică din București. În 2020 a obținut o diplomă de doctorat în cadrul aceleiași instituții de învățământ superior. De-a lungul anilor, a câștigat numeroase premii la concursuri naționale și internaționale și a concertat în numeroase spectacole alături de toate orchestrele filarmonice din țară și a colaborat ca solistă cu multe orchestre simfonice din străinătate (Austria, Germania, Finlanda, Mexic, China etc.), precum și în numeroase recitaluri în locuri din România și din străinătate. Spectacolele ei artistice cuceresc publicul prin bogăția expresivă, prin strălucirea, siguranța de sine și pasiunea lor. În paralel cu munca ei solo, din 2016 are și activitate didactică. A colaborat cu nume importante din muzică, precum Valentin Gheorghiu, Mihai Ungureanu, Horia Mihail, Cvartetul Transilvaniei, Gabriel Croitoru, Liviu Prunaru și Marin Cazacu.