Virgil Iovănaș (1929 – 1944)

În 13 septembrie 1944, tânărul Virgil Iovănaş (1929-1944), fiu de CFR-ist din Curtici, se întorcea de la Arad, unde a fost pentru a se înscrie în clasa a V-a la Liceul Industrial Aurel Vlaicu. În drum spre casă,  la Şofronea, s-a alăturat voluntar, soldaţilor români din Divizia 1 Cavalerie şi Instrucţie, angajaţi în luptă cu trupele horthyste care invadau țara. Grupa de șapte artilerişti în care s-a integrat, comandată de căpitanul Romulus Pete a rezistat atacurilor succesive timp de şase ore, timp în care au scos din luptă, 7 tancuri, un autocamion şi 45 de soldaţi inamici. Au cedat presiunilor inamice retrăgându-se spre Arad, după ce o parte din ei au fost grav răniţi, alţii, ucişi, printre care şi tânărul elev de 15 ani, Virgil Iovănaş. A fost înmormântat în cimitirul ortodox din Curtici. În semn de înaltă cinstire a faptei sale eroice, lui Virgil Iovănaș i-au fost ridicate două lucrări de artă monumentală.

Bustul lui Virgil Iovănaș (1)

Spațiul verde din fața Șolii Gimnaziale Șofronea; Bronz; Mihai Păcurar; 1974.

Un bust modelat și transpus în bronz de Mihai Păcurar, elev la Liceul de Artă din Arad, a fost inaugurat la18 august 1974, fiind dezvelit în atmosfera unei ample festivități, la care au participat familia lui Virgil Iovănaș, oficialitățile vremii, alături de un imens număr de elevi din municipiul Arad, Șofronea și Curtici. Fondurile bănești necesare, au fost asigurate prin donații ale elevilor arădeni. O placă din marmură, fixată pe fațada soclului, este marcată cu un text explicativ.

Monumentul lui Virgil Iovănaș (2)

Parcul din fața Căminului cultural Curtici; Calcar de Viştea –Cluj ; Pavel Mercea; 1976.

În 1976, la Curtici, în localitatea sa natală, Eroului Virgil Iovănaș i-a fost dezvelit un monument omagial, creație a sculptorului Pavel Mercea din București. Lucrarea cioplită în calcar și șlefuită cu mare finețe, a fost așezată în parcul din fața Casei de Cultură a orașului. Este prezentată figura unui tânăr ce susține cu ambele mâini un imens obuz de artilerie. Pe soclu a fost incizat textul: EROUL / IOVĂNAȘ / VIRGIL / 1944.