Voyages, voyages…

10422109_914419331911937_7769292308037092487_n

Voyages, voyages…

Începe o nouă „rundă” de călătorii!Prima are ca destinaţie Ţările Baltice: Letonia, Estonia şi Lituania.Vineri, 27 februarie, la ora 17.00, la Biblioteca Judeţeană veţi primi paşapoartele necesare periplului nostru!
Să aflăm acum câteva informaţii despre locurile în care urmează să ajungem.
Prin sintagma republicile baltice sunt desemnate trei foste republici sovietice: RSS Estonă, RSS Letonă și RSS Lituaniană. Cele trei republici au fost numite „baltice” datorită faptului că ele ocupă cea mai mare parte a coastei ruseşti la Marea Baltică. Țările suverane Estonia, Letonia și Lituania, care-și cuceriseră independența în 1918, au fost ocupate și anexate de Uniunea Sovietică în 1940. După o perioadă în care cele trei republici au fost ocupate de Germania Nazistă (1941 – 1944/1945), cele trei țări au fost reintegrate în URSS. Ele și-au recucerit independența în 1991.

Oameni, obiceiuri, curiozităţi

Letonia
Letonii sunt individualişti, au tendinţa de a respecta stilul de conducere ferm şi să se afle întotdeauna în tabara câştigătoare. Uneori le displace să manifeste spirit de iniţiativă.
Intelectualii si artiştii se bucură, în Letonia, de popularitate şi recunoaştere.Cu toate acestea, pentru letonieni şi imaginea este importantă: îmbrăcămintea sau o maşină de marcă sonoră.

Estonia

Estonienii îşi respectă folclorul si obiceiurilor străvechi. Ca popor, au o conştiinţa de sine foarte puternică, fiind perfect conştienţi de unicitatea lsi de străvechimea lor. In poveştile lor populare predomină temele animiste: legende în care, fiecărei pietre uriaşe, fiecărei ape sau fiecărui deal i se atribuie un „suflet”.Estonii impresionează prin ordinea şi independenţa lor. Bunele maniere, curăţenia şi ordinea sunt obligatorii.

Lituania
Lituanienii au un puternic simţ al loialitatii pentru familie şi prieteni, însă şi un puternic simţ al identităţii naţionale şi al tradiţiilor culturale. Mâncarea şi băutura sunt considerate a fi importante. Un proverb lituanian spune asa: „Fiecare bea atât cât poate, nici mai mult, nici mai putin, până se goleste paharul”.Lituanienii venerează obiectele şi fenomenele naturii şi au legături strânse cu natura. Majoritatea lituanienilor au o casa la ţară sau cel putin o grădina proprie. Imaginile din natură reprezintă principalele teme în literatură, artă vizuală si muzică.
Ne vedem la Biblioteca Judeţeană!Vă aşteaptă ghizii excursiei: Georgiana şi Victor Maria!