Vineri, 24 aprilie, la ora 17.00, la Biblioteca Judeţeană ne întâlnim pentru o nouă aventură!Vom fi conduşi de aceiaşi ghizi de încredere: Georgiana şi Victor Maria spre Suedia!
Suedia este țara cu cea mai numeroasă populație dintre țările nordice și, în același timp, a treia ca suprafață din Uniunea Europeană. La vest, Suedia este separată de Norvegia printr-un relief muntos, iar la sud este legată de Danemarca printr-un pod rutier și feroviar.
Limba oficială a Suediei este suedeza, o limbă ce aparține ramurei limbilor germanice de nord, fiind foarte asemănătoare cu daneza și norvegiana, dar diferă din punct de vedere al pronunției și al ortografiei.
În Suedia există cinci limbi care sunt cunoscute drept limbi minoritare:finlandeza, meänkieli, sami, romani și idiș.
Stockholm, capitala țării, se situează aproape la aceeași latitudine ca și sudul Groenlandei, iar în iulie beneficiază de o temperatură medie de +18 °C, cu maxime de peste +28 – +30 °C anual. Iarna, temperatura medie aici se situează ușor sub zero, iar căderile de zăpadă sunt moderate.
Clima este mai aspră în regiunile nordice (traversate de Cercul Polar), unde are caracter continental și mai blândă în partea sudică, unde influența marină este puternică, iar precipitațiile depășesc 500 mm/an (temperat-maritimă). Curentul Golfului, curentul cald al Golfului din Atlantic, imprimă Suediei un climat mai blând decât cel al altor regiuni situate tot în îndepărtatul nord.
Iată o curiozitate flatantă pentru români!O specialitate culinară suedeză este kåldolmar, asemănătoare cu sarmalele românești, din carne de porc și frunze de varză. Mâncare tipică pentru zona est mediteraneană, sarmalele au fost aduse în Suedia în secolul XVIII de către armatele regelui Carl al XII-lea al Suediei, care au petrecut 2 ani în exil pe teritoriul Moldovei de astăzi (orașul Tighina). Pentru prima oară au fost menționate într-o carte de bucate scrisă de Cajsa Warg în 1755. Atunci erau încă făcute cu foi de viță, care au fost repede înlocuite cu foi de varză, acestea fiind mult mai ușor de găsit în Scandinavia.
Suedezii sunt printre cei mai puțin religioși oameni, doar 2% din cetățeni ducându-se în mod regulat sau semi-regulat la un serviciu religios. Mai puțin de 24% din cetățenii Suediei cred în existența unei divinități, între 17 și 83% fiind clasați ca atei. Majoritatea populației religioase este creștină, de rit protestant, luteran (evanghelic).
Una dintre atracţiile acestei ţări sunt, bineânţeles, istoriile desptre vikingi.
Aventurile acestor războinici suedezi sunt comemorate pe multe rune din Suedia, precum runele grecești și cele varegiene.