Voyages, voyages….

12020061_1024263310927538_3088889663311344568_n

Ei, a trecut vara – perioada frumoaselor noastre vacanţe, dar călătoriile noastre pot continua.Unde?! La Biblioteca Judeţeană.Cu un itinerariu mai rar şi de nerefuzat: Islanda.
Pentru început doar câteva informaţii despre această ţară!
Islanda este o țară insulară nordică aflată între Atlanticul de Nord și Oceanul Arctic.Ea este cea mai rarefiat populată țară din Europa.Capitala și cel mai mare oraș al țării este Reykjavík.
Relieful Islandei deţine vulcani activi, câmpii nisipoase, munți și ghețari, râuri glaciare care curg către mare prin câmpia litorală.
Islanda a fost o provincie norvegiană și apoi daneză. Țara a devenit independentă în 1918 și republică în 1944. Afectat de criza financiară economică, întregul sistem bancar al țării s-a prăbușit în octombrie 2008, ceea ce a dus la o gravă criză economică şi la agitație politică. Economia a reușit să-și revină, în mare parte datorită unei puternice creșteri a turismului şi este bazată pe taxe relativ reduse față de alte țări din OCDE.
Cultura islandeză este bazată pe moștenirea scandinavă. Majoritatea islandezilor sunt urmașii coloniștilor germanici și celtici. Limba islandeză, o limbă germanică de nord, a evoluat din nordica veche și este strâns înrudită cu feroeza și cu dialectele norvegiene vestice. Moștenirea culturală a țării cuprinde bucătăria tradițională, literatura și saga medievale. Islanda are cea mai mică populație dintre toate țările membre NATO și este singura- atenţie! care nu are o armată, apărarea țării fiind în sarcina unei paze de coastă cu armament restrâns.
Dacă v-am convins, vă aşteptăm la Biblioteca Judeţeană arădeană, vineri, 25 septembrie, la ora 17.00, unde veţi fi preluaţi şi ghidaţi de soţii Georgiana şi Victor Maria – adevăraţi maeştri ai călătoriilor.
Să ne vedem cu poftă de ducă!