Vineri pornim, unde credeţi? Spre Irlanda!Ce ne aşteaptă acolo?
Irlanda este un stat suveran aflat în Europa de Vest, ocupând circa cinci șesimi din insula Irlanda. Capitala și cel mai mare oraș al țării este Dublin, aflat în estul insulei, a cărei arie metropolitană găzduiește aproximativ un sfert din cei 4,6 milioane de locuitori ai țării.
Irlanda este printre cele mai bogate țări din lume după PIB-ul pe cap de locuitor.După ce a aderat la predecesoarea Uniunii Europene, denumită Comunitatea Economică Europeană, în 1973, Irlanda a pus în aplicare politici economice liberale care au dus la o creștere economică rapidă, ajungând la un nivel considerabil de prosperitate între 1995 și 2007, timp în care a fost denumită „Tigrul Celtic”. Creșterea a fost oprită de o criză financiară(en) izbucnită în 2008, în conjuncție cu recesiunea economică globală(en).
Procesul de creștinare a Irlandei a fost unul îndelungat, Patrick și Palladius fiind principalii misionari cunoscuți de istorie.
Începând cu 1 ianuarie 1800 și până la 6 decembrie 1922, insula Irlanda a fost în întregime parte a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei.
Interesul către aderarea la Comunitatea Economică Europeană s-a dezvoltat în Irlanda în anii 1950.
Irlanda este o republică parlamentară. Președintele este șeful statului și este ales pentru un mandat de șapte ani, numărul maxim de mandate fiind de două. Președintele are rol decorativ.
Irlandeza este „limba națională” conform constituției, dar limba dominantă este engleza. Ca urmare a imigrației, polona este cea mai vorbită limbă în Irlanda după engleză și irlandeză. Se mai vorbesc și alte limbi central-europene (anume ceha, maghiara și slovaca), precum și limbi baltice (lituaniana și letona).
Deși sistemul sanitar irlandez este constant criticat de politicieni și de cetățeni, Irlanda are unul dintre cele mai dezvoltate sisteme sanitare din lume.Programul pentru Evaluarea Internațională a Elevilor(en), coordonat de OCDE, clasează Irlanda pe locul al patrulea la citit, pe al nouălea la științe și pe al treisprezecelea la matematică între țările OCDE.Irlanda are cel mai mare număr de universități în Top 500 pe cap de locuitor.
Libertatea religioasă este un drept garantat prin Constituție. Religia predominantă este creștinismul, cel mai mare cult creștin fiind Biserica Romano-Catolică
Irlanda a adus o importantă contribuție literaturii universale, atât în limba engleză cât și în cea irlandeză. Opera literară modernă irlandeză de ficțiune a început odată cu publicarea în 1726 a romanului Călătoriile lui Gulliver de Jonathan Swift.
Între poeții irlandezi de seamă, se numără Patrick Kavanagh(en), Thomas McCarthy(en), Dermot Bolger(en), și laureații Premiului Nobel pentru Literatură William Butler Yeats și Seamus Heaney (născut în Irlanda de Nord, dar locuitor al Dublinului).
Irlanda are o gamă foarte largă de construcții, care dăinuie în diferite stări de conservare, datând începând cu perioada neolitică: mănăstiri , castele, Casele georgiene au format străzi deosebite, mai ales în Dublin, Limerick și Cork.
Bucătăria irlandeză tradițională se bazează pe carne și lactate, suplimentate cu legume și fructe de mare. Cartoful a ajuns să formeze baza numeroaselor feluri de mâncare irlandeze după introducerea sa în secolul al XVI-lea.Exemple de feluri de mâncare irlandeze sunt: boxty(en),colcannon(en), coddle(en), tocana(en), și șunca cu varză(en). Irlanda este celebră pentru așa-numitul „mic dejun irlandez”, foarte consistent, prăjit sau făcut pe grătar, cu șuncă, ouă, cârnați, budincă și roșii prăjite. În afara puternicei influențe a mâncărurilor europene și internaționale, recent a ieșit în evidență o bucătărie irlandeză bazată pe ingrediente tradiționale gătite în feluri noi.
Cu siguranţă n-aţi ştiut că Irlanda se clasează pe locul al cincilea în lume după egalitatea între sexe Irlanda s-a clasat pe locul întâi în Europa și pe al doilea în lume la acte de caritate.
Rata divorțurilor în Irlanda este una foarte scăzută în raport cu media UE (0,7 divorțuri la mia de locuitori în 2011) în timp ce rata căsătoriilor este puțin mai mare ca media UE (4,6 căsătorii anual la mia de locuitori în 2012.
Irlanda a devenit prima țară din lume care a introdus în 2002 o taxă de mediu pe pungile de plastic pentru cumpărături și care a interzis fumatul în public în 2004. În Irlanda,reciclarea se practică pe scară largă și țara se mândrește cu a doua cea mai mare rată de reciclare a ambalajelor din Uniunea Europeană. A fost prima țară europeană care a interzis becurile incandescente în 2008 și prima țară a UE care a interzis reclamele la tutun și expunerea pachetelor de țigări în magazine în 2009.În 2015, Irlanda a devenit a doua țară din lume (după Australia) care a introdus pachete de țigări neutre.
Aşa-i că v-am convins să veniţi cu noi?Vă aşteptăm la Biblioteca Judeţeană arădeană, vineri, 23 octombrie, la ora 17.00, unde veţi fi preluaţi şi ghidaţi de soţii Georgiana şi Victor Maria – adevăraţi maeştri ai călătoriilor.
Să ne vedem cu poftă de ducă!