Voyages, voyages….

Vineri, 27 noiembrie pornim din nou! Unde credeţi? Spre Marea Britanie sau Regatul Unit al Marii Britanii!

În componența sa intră patru țări: Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, în subordinea sa aflându-se mai multe teritorii dependente. Capitala Regatului Unit este orașul Londra.
Regatul Unit este o monarhie constituțională, în care puterea executivă este atribuită guvernului „Guvernul Majestății Sale”. Este una din puținele țări actuale care nu au o Constituție.Suveranul are, teoretic, puteri largi, însă, în practică, îndeplinește doar funcții ceremoniale. Actualul suveran al Regatului Unit este Regina Elisabeta a II-a, care a urcat pe tron în 1952 și a fost încoronată în 1953.Parlamentul este instituția legislativă națională a Regatului.
Relieful Angliei constă, în majoritate, din coline joase, despărțite, de la nord la sud, de un lanț de dealuri și munți (Cumbria, Munții Penini). Altitudinile vârfurilor muntoase nu depășesc 1000 m. Râurile engleze majore sunt Tamisa, Severn, Trent și Ouse. Cele mai importante orașe sunt Londra, Manchester, Birmingham.Regatul Unit are o clima temperat-oceanica, cu ierni blânde, veri moderate si precipitații care pot dura lunar peste 10 zile. Regatul Unit are o economie de esență capitalistă (a patra ca mărime din lume), și este un centru comercial și financiar de frunte al lumii. Agricultura este intensivă, puternic mecanizată și foarte eficientă după standardele europene, producând 60% din necesarul de hrană cu doar 1% din populația activă. Regatul Unit rămâne cel mai important fabricant european de armament, produse din petrol, computere, televizoare și telefoane mobile. Turismul ocupă și el un loc important, Regatul Unit fiind a șasea destinație turistică din lume
Limba primară de comunicare este engleza. Alte limbi locale folosite sunt limbile celtice: velșă (galeză), irlandeză, gaelică scoțiană; precum și limba cornică.
În Regatul Unit se află două dintre cele mai vechi și mai celebre universități ale lumii, Oxford și Cambridge. Regatul a dat lumii mulți savanți și ingineri străluciți, precum Sir Isaac Newton, Charles Darwin, Michael Faraday, Paul Dirac sau Isambard Kingdom Brunel; invenții precum motorul cu aburi, motorul cu combustie internă, locomotiva, costumul, vaccinul, vasele dincristal, televiziunea, radioul, telefonul, hovercraft-ul, își au originea în Regatul Unit.
Dramaturgul William Shakespeare este considerat cel mai cunoscut scriitor al lumii. Alți autori prestigioși au fost surorile Brontë (Charlotte, Emily și Anne), Jane Austen, J. K. Rowling, Agatha Christie,Roald Dahl, J. R. R. Tolkien și Charles Dickens. Poeți importanți sunt George Gordon Byron, Robert Burns, Lord Tennyson, Thomas Hardy,William Blake sau Dylan Thomas.Regatul Unit a avut foarte mulți filozofi remarcabili precum: John Locke, George Berkeley, David Hume, Jeremy Bentham, John Stuart Mill, Duns Scotus, Sir Francis Bacon, Adam Smith, Thomas Hobbes,
Gata cu informaţiile!
Vă aşteptăm la Biblioteca Judeţeană arădeană, vineri, 27 noiembrie, la ora 17.00, unde vă aşteaptă, ca să vă farmece, ghizii Georgiana şi Victor Maria .Să ne vedem cu poftă de ducă!