Voyages, voyages…

Voyages, voyages…

Gata de drum? Pornim spre Spania!

Spania (spaniolă España) este o țară situată în sud-vestul Europei, membră a Uniunii Europene. Este constituită în statul social și democratic de drept, al cărui formă de guvernământ este monarhia constituțională. Are capitala în Madrid.

Spania are o suprafață de 504.645 km², fiind a patra țară a continentului după mărime, precedată de Rusia, Ucraina și Franța, populația sa este de 45.200.737 de locuitori.

După sfârșitul regimului Franco în 1975, Spania a devenit o monarhie, apoi o monarhie constituțională în 1978, când o nouă constituție a fost adoptată.

Numele „Spania” este derivat din „Hispania”, numele în latină cu care romanii se refereau la toată peninsula, și pe care l-au preluat din grecul „Hispanía”. Limba de acum a Spaniei, religia și sistemul juridic dăinuie din perioada romană.

În secolul XVI, Spania a devenit cea mai puternică națiune din Europa, datorită bunăstării derivate din colonizarea spaniolă a Americilor. Dar o serie de războaie lungi și costisitoare și revolte a început declinul puterii Spaniei în Europa. Spania a aderat la OTAN în 1982 și a devenit membră a Uniunii Europene în1986.

Relieful Spaniei este unul muntos, având a doua altitudine medie în Europa (660 m), după Elveția.

Clima Spaniei este în principal temperată și mediteraneană; există veri calde în interior, mai degrabă cu condiții moderate și înnorate pe coastă. Iernile sunt înnorate și reci în interior, regiunile de pe coastă fiind relativ temperate.

În 2007 Spania a avut oficial 45,2 de milioane de locuitori O limbă oficială și cea mai vorbită pe teritoriul Spaniei este spaniolă. Patru limbi importante sunt vorbite în Spania, care sunt limbi oficiale în anumite regiuni.Catolicismul este religia predominantă în Spania. După numărul de membri, a doua religie este cea musulmană.Iată câteva nume spaniole celebre:Pictori : Pablo Picasso , Diego Velázquez, Salvador Dalí; Arhitecți : Antoni Gaudí, Santiago Calatrava; Scriitori : Miguel de Cervantes, Arturo Pérez-Reverte, Manuel Vázquez Montalbán, Jorge Semprún, Federico García Lorca, Félix Lope de Vega, Camilo José Cela, Pascual Madoz Ibañez, Miguel Delibes; Cineaști : Luis Buñuel, Pedro Almodóvar, Alejandro Amenábar; Compozitori : Isaac Albéniz, Manuel de Falla, Enrique Granados,

Bucătăria spaniolă este una dintre cele mai diversificate bucătării europene.Faimos este Jambonul de porc iberic (El jamon de cerdo iberico)( Tapas din Almeria, Andaluzia(Tapas en España) și arată foarte asemănător cu cel românesc.Aromat si din carne fina, este ingredientul cel mai bun pentru completarea unui vin fin. Este un produs inegalabil, care provine din porc de rasa iberica, hranit numai cu ghinde. Insa, microclima unica din regiunea de provenienta (Sierra de Aracena si Sierra Norte) il fac cel mai faimos din lume. Popular, este cunoscut sub denumirea de „pata negra” (picior negru) din cauza culorii copitei.

Știu ce vă interesează foarte mult: coridele!Controversatele lupte cu taurii!Iată câteva curiozități despre acest sport sau artă, cum este considerat..

Nu se știe cu exactitate când anume a început să se practice corida, dar există date veridice despre existența unor ritualuri în care erau sacrificați taurii încă din anul 1500 î.e.n. Coridele, deși blamate de diferite culturi, sunt considerate un produs al artei pure în Spania. Corida înseamnă victoria omului asupra unuia dintre cele mai de temut animale: taurul. Totul contează, conduita celor care se află în arenă dar mai ales egalitatea între forțe. Din această cauză taurul este rănit la începutul fiecărei lupte, pentru a egala astfel șansele între luptători.

Motive suficiente ca să ni vă alăturați, vineri, 1 aprile 2016, la ora 17.00, la Biblioteca Județeană.Suneți așteptați de aceleași gazde:soții Georgiana și Victor Maria.

Nu vă lăsați păcăliți de dată, voiajul e pe bune!Vă așteptăm!