Voyages, voyages…

Voyages, voyages…

Începe o nouă „rundă” de călătorii!Înspre Belgia și Olanda.Vineri, 22 ianuarie, la ora 17.00, pornim de la Biblioteca Judeţeană.Pregătiți-vă paşapoartele!

Să aflăm acum câteva informaţii despre locurile în care urmează să ajungem.

Belgia.Belgia este un stat federal, format din trei regiuni: Flandra (comunitatea flamandă) în nord, Valonia (comunitatea francofonă) în sud și Bruxelles (capitala bilingvă, în care atât franceza, cât și neerlandeza, au statut de limbă oficială). De asemenea, există o comunitate germană în estul țării. Peisajul variat al Belgiei include: 67 de kilometri de coastă și câmpie de-a lungul Mării Nordului, un podiș în centrul țării, dealuri și păduri în sud, în regiunea Ardenilor.

Capitala: Bruxelles

Suprafața: 30 528 km2

Populația: 11 203 992 (2014)

Populația ca procent din totalul populației UE: 2,2 % (2014)

PIB: 402,027 miliarde EUR (2014)

Limbile oficiale în UE: neerlandeză, franceză și germană

Olanda.Țările de Jos (denumite informal Olanda; în neerlandeză Nederland, în frizonă Nederlân) este o monarhie constituțională, stat membru fondator al Beneluxului și al Uniunii Europene, situat în nord-vestul Europei în vecinătatea Mării Nordului, Belgiei șiGermaniei. Țările de Jos împreună cu câteva colonii de peste mări formează Regatul Țărilor de Jos.

Numele colocvial de Olanda, sub care mai sunt cunoscute Țările de Jos, acoperă însă doar o parte din teritoriul țării, anume provinciile Olanda de Nord și Olanda de Sud. Locuitorii Țărilor de Jos sunt numiți în engleză Dutch, nume derivat de la aceeași rădăcină ca germană deutsch, adică „germani”. Limba neerlandeză este forma literară a germanei plate, limba vorbită ca dialect în nordul Germaniei.

Un sfert din teritoriul Țărilor de Jos se află sub nivelul mării cu altitudine medie, statul având cea mai joasă altitudine din lume. De asemenea este una dintre țările cele mai dens populate din lume. Este cunoscută pentru digurile, morile de vânt și lalelele sale, dar și pentru toleranța sa pe plan social. Este membră NATO și UE. Pe teritoriul său se află sediul Curții Penale Internaționale.

Capitala Țărilor de Jos este Amsterdam. În timp ce Amsterdam este capitala oficială a țării conform Constituției, în Haga (înneerlandeză Den Haag, sau oficial ’s-Gravenhage) se află sediul guvernului, reședința regală, precum și cea mai mare parte a ambasadelor.

Ne vedem la Biblioteca Judeţeană!Vă aşteaptă ghizii excursiei: Georgiana şi Victor Maria!