Voyages, voyages…. Bon voyages!

franta-1

Vineri, 26 februarie 2016  pornim în voiaj din nou! Unde credeţi? Spre Franța! Franța (Republica Franceză) este o republică constituțională unitară  fiind situată în Europa de Vest, capitala sa este orașul Paris, limba oficială este franceza iar moneda este euro. Deviza națională: „Libertate, egalitate, fraternitate”,  drapelul Franței este format din trei benzi verticale colorate, respectiv în albastru, alb, roșu. Imnul național este La Marseillaise.

Franța este o țară veche, formată în Evul Mediu feudal, și își trage numele de la poporul franc. De la începutul secolului al XVII-lea și până în prima jumătate a secolului al XX-lea, a posedat un vast imperiu colonial. Începând cu anii 1950, s-a angrenat în construcția Uniunii Europene. Ea este o putere nucleară, este unul dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite și membru NATO.

Franța este a doua putere economică europeană și a cincea putere economică mondială. Economia sa de tip capitalist o face să fie unul dintre liderii mondiali în sectoarele agroalimentar, aeronautic, al automobilelor, al produselor de lux⁠, al turismului⁠și în cel al energiei nucleare.

Franța metropolitană beneficiază de o largă varietate de peisaje: câmpii agricole sau împădurite, lanțuri montane, litoraluri diversificate și văi cu orașe amestecate cu spații neo-naturale.  Franța este una dintre cele mai împădurite țări din Europa Occidentală, pădurile ocupând 28% din suprafața țării.

La 6 mai 2012, în urma alegerilor prezidențiale din 2012, François Hollande a fost ales președinte, învingându-l pe fostul președinte, Nicolas Sarkozy. 

Franța se află pe locul trei în lume după mărimea bugetului alocat apărării. Începând cu 1996, armata a devenit profesionistă, iar serviciul militar obligatoriu a fost înlocuit cu o zi a apărării și cetățeniei

Franța este unul dintre membrii fondatori ai Uniunii Europene, ai spațiului Schengen și ai zonei euro.

Franța era, în 2009, cea mai fertilă țară europeană după Islanda și Irlanda Franceza este limba vorbită majoritar în Franța și este, oficial, „limba republicii” – conform legii constituționale din 1992 Începând cu legea din 9 decembrie 1905, bisericile sunt strict separate față de stat în Franța: „Republica nu recunoaște, nu salarizează și nu subvenționează niciun cult religios. Veniturile francezilor și puterea lor de cumpărare au crescut de-a lungul secolului al XX-lea și de-a lungul anilor 2000, dar într-o manieră inegală, care a accentuat inegalitățile economice între gospodării. Franța este țara cea mai vizitată din lume de turiști străini, cu peste 82 de milioane de vizite primite în 2007.
Clădiri de interes istoric, personalități, evenimente culturale, dar și bucătăria franceză  renumită ne așteaptă să le cunoaștem.

Aşa că…vă aşteptăm la Biblioteca Judeţeană arădeană vineri, 26 februarie, la ora 17.00, unde veţi fi preluaţi şi ghidaţi de  soţii Georgiana şi Victor Maria.

Să ne vedem cu poftă de ducă !