Ziua Bibliotecarului din România. Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor
Potrivit UNESCO, din 1995, în toate statele membre ONU, pe data de 23 aprilie a fiecărui an, o zi, se sărbărorește lectura, cartea, editarea și tipărirea ei, dar și protejarea drepturilor de autor ale acelora care scriu texte literare, muzicale și orice alte tipuri de creații originale.
Din 14 aprilie 2005, Guvernul României a hotărât ca ziua de 23 aprilie să fie declarată „Ziua Bibliotecarului din România”. Astfel că în România, în ziua de 23 aprilie se sărbătorește și ”Ziua Bibliotecarului” concomitent cu „Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor„.
23 aprilie, Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe – purtătorul de biruinţă, s-a marcat după revoluţia românească din decembrie 1989, în plan mirean, ca fiind ziua uneia dintre cele mai ”neînsemnate” categorii de slujitori ai culturii: bibliotecarii.
Dacă azi, necunoscătorii consideră bibliotecarul ca fiind un insignifiant funcţionar public, nu acelaşi statut l-a avut acesta de-a lungul istoriei…
În Antichitate a fi bibliotecar era sinonim cu prestarea unui serviciu cultural de mare respectabilitate şi responsabilitate. Bibliotecarul era un om învăţat, cu o cultură solidă, un luminat al epocii: poet, filosof, savant.
În Evul Mediu, bibliotecar era călugărul, care pe lângă cultură, avea abilităţi caligrafice, contabiliceşti şi organizatorice. El ţinea evidenţa cărţilor, supraveghea lectura şi copia cărţi sau texte sub o formă standardizată.
Epoca istorică Modernă aduce o schimbare în statutul bibliotecarului. Acesta nu mai are obligativitatea apartenenţei la biserică, pentru această profesie fiind acceptaţi, condiţionat, oamenii de litere.
Ce înseamnă astăzi să fii slujbașul cărții?
Conform lui Melvil Dewey, bibliotecarul a trecut de la poziţia de „şoarece de bibliotecă” la cea de „educator în sensul cel mai nobil al termenului”. Factor de educaţie complementară, non – formală, acesta ar fi rostul angajatului din biblioteca publică contemporană.
Ani de-a rândul, la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, în acest sens, s-a sărbătorit „Ziua Bibliotecarului, ziua porţilor deschise”, dar și proiectul „Poţi fi şi tu bibliotecar pentru o zi”. De asemenea, au funcționat cu impact diverse programe pentru copii și tineret, expoziții de cărți și documente, întâlniri cu diverse personalități culturale arădene.
Ce se așteaptă să întâlnești azi în bibliotecă?
Probabil ceea ce nu găsești în afara ei. Slujbași liniștiți, cu timp, cu stare pentru capriciile lecturale (și nu numai!) ale cititorilor / utilizatorilor, cu deschidere spre cerințele exprimate de ei, funcționari pregătiți profesional pentru orice tip de exigență.
Biblioteca este, ar trebui să fie, un spațiu prietenos, viu, ofertant cultural, un spațiu cald, calm și liniștit, în care cititorul / utilizatorul arădean al seviciilor ”Casei cărților” să se relaxeze, să se reîncarce energetic și informațional, în care să revină cu drag.
Anul acesta, de ziua lor, statusul bibliotecarilor este, la fel ca al marii majorități a angajaților, : unul restrictiv.
Nu ne mai găsim în fața colaboratorilor noștri, nu primim și oferim cartea cu un zâmbet, nu mai suntem martorii râsetelor și ai pașilor veseli ai copiilor pe holuri, nici a fervoarei cu care mâini curioase încurcă ordinea cărților în rafturi. Acum bibliotecarii muncesc de acasă, de pe gadgget-uri și alimentează site-ul bibliotecii cu informații, știri, articole, prezentări de carte, literatură, evenimente on line. Sau efectuează alte munci de achiziție și de prelucrare a cărților intrate în colecții, munci administrative și contabilicești.
Deşi una dintre cele mai importante instituţii de cultură a judeţului, prin comorile bibliofile deţinute, (fondul de carte de patrimoniu cuprinde aproape 22.000 de volume în limbile: latină, maghiară, franceză, germană, română, italiană, engleză, greacă, ebraică; 646 de manuscrise şi 23 de incunabule), dar şi prin şirul de proiecte şi manifestări culturale dedicate fiecărei categorii de vârstă de cititori/utilizatori ( aprox. 300 de manifestări cu caracter local, naţional şi international) Biblioteca Judeţeană arădeană este, totuşi, o instituţie necunoscută pentru o mare categorie de arădeni, încă deținătoarea multor valori bibliofile, culturale, nedescoperite.
Această zi este cu atât mai importantă, cu cât ”De ziua bibliotecarului” sărbătorim și naşterea / moartea lui William Shakespeare (acesta s-a născut pe 23 aprilie 1564 şi a murit pe 23 aprilie 1616), a lui Vladimir Nabokov (n. 23 aprilie 1899), Manuel Mejía Vallejo (n. 23 aprilie 1923), dar şi ziua în care a murit Miguel de Cervantes (a murit pe 22 aprilie, dar a fost înmormântat pe 23!) și alți mari scriitori.
De ziua lor, dorim tuturor colegilor bibliotecari multe satisfacții profesionale, împliniri într-o tot mai complexă, nobilă și grea profesie, aparent deosebit de accesibilă.
La mulți ani, bibliotecilor și bibliotecarilor, La mulți ani tuturor purtătorilor numelui Sf. Mare Mucenic Gheorghe!