Ziua bibliotecarului. Ziua porților deschise

ziua_bibliotecarului_2014

Ziua bibliotecarului, ziua porţilor deschise la Biblioteca Judeţeană

    23 aprilie, sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe – purtătorul de biruinţă,   s-a marcat după revoluţia românească din decembrie 1989, în plan mirean, ca fiind  ziua uneia dintre cele mai neînsemnate  categorii de slujitori ai culturii: bibliotecarii.
      Dacă azi bibliotecarul este un insignifiant funcţionar public, nu  acelaşi statut l-a avut de-a lungul istoriei.
      În Antichitate a fi bibliotecar  era sinonim cu  prestarea unui serviciu cultural de mare respectabilitate şi respectabilitate.Bibliotecarul era un om învăţat, cu  o cultură solidă, un luminat al epocii: poet, filosof, savant.
    În Evul Mediu, bibliotecar era călugărul, care pe lângă cultură, avea abilităţi caligrafice,  contabiliceşti şi organizatorice.El ţinea evidenţa cărţilor, supraveghea lectura şi copia cărţi sau texte sub o formă standardizată.
        Epoca istorică Modernă  aduce o schimbare în statutul bibliotecarului.Acesta  nu mai are obligativitatea apartenenţei  la biserică,  pentru această profesie fiind acceptaţi, condiţionat, oamenii de litere.  
    Conform lui Melvil Dewey,  bibliotecarul a trecut de la poziţia de „şoarece de bibliotecă” la cea de „educator în  sensul cel mai nobil al termenului”.Factor de educaţie complementară, non – formală, acesta  ar fi  rostul slujbaşului din biblioteca publică contemporană.
          De Ziua Bibliotecarului, ziua porţilor deschise, începând cu ora 9.00 şi până la ora 18.00  vă aşteptăm  în secţiile bibliotecii.De asemenea, lansăm înspre voi provocarea de a deveni partenerii noştri pentru o zi: Poţi fi şi tu bibliotecar pentru o zi.