„Ziua Internațională a Artei Povestirii” – „The International Storytelling Day“ sau atunci când povestea prinde viață

A fost odată ca niciodată; că, de n-ar fi, nu s-ar mai povesti; de când făcea plopșorul pere și răchita micșunele; de când se băteau urșii în coade; de când se luau de gât lupii cu mieii de se sărutau înfrățindu-se; de când se potcovea puricele la un picior cu nouăzeci și nouă de oca de fier și s-arunca în slava cerului de ne aducea povești” (Petre Ispirescu)…

… sau să vorbim despre 20 martie 2021, când întreg mapamondul a celebrat „Ziua Internațională a Artei Povestirii” (‘The International Storytelling Day’), iar Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad a marcat acest eveniment mondial și prin implicarea într-o acțiunea culturală online, prin Mihaela Blaga, șef Birou „Animație culturală și împrumut carte pentru copii”.

 „Arta Povestirii, Scena și Culisele ei” – un Webinar cu acces gratuit a fost organizat în mediul online, iar  patru Ilene Cosânzene, în speță Ioana Popescu – AtelieR – moderator, alături de  povestitoarele internaționale Giorgiana Elena Popan, Adriana Ene și Mihaela Blaga, au dezvăluit din secretele artei povestirii, împărtășind celor aproape 500 de participanți, din farmecul narațiunii de povești, creând sentimente de neuitat și o atmosferă de basm.

Frumusețea momentelor a stârnit interesul participanților pentru arta povestitului, pentru redescoperirea basmului, a tărâmului magic cu povești și eroi, iar mărturie stau mesajele primite, dintre care selectăm:

– Mihaela: „Sunteți minunate… o adevărată plăcere să asculți chiar și la vârsta maturității povești pline de tâlc, glăsuite atât de gingaș și mângâietor pentru sufletul omului.”

– Iuliana: „Am ascultat împreună cu băiatul meu, care exclama: Mami, mami, mai vreau povești!”

– Lazăr Ana Camelia: „Foarte frumoasă povestea si mai ales minunat povestită! M-a emoționat pana la lacrimi.”

– Monica Vasila Tănăsoiu: „Buna ziua de la Târgu Jiu! Va respect si va iubesc!”

– Maria Magdalena Catioiu: „Trăiesc tot ceea ce spuneți. Sunteți minunate!”

– Laura: „Vă îmbrățișez din toată inima! Dumnezeu să vă răsplătească înmiit bucuria pe care o dați mai departe celor cărora le spuneți povești.”

– Pompilia: „Sunteți rupte din poveste! Din poveștile pe care le spuneți! Felicitări!” – Ana Mihaela: „Dragi povestitoare, chipul vostru, ochii, gesturile, vocea, inima… toate vă sunt pline de povești. Plecați din realitate, intrați în lumea cărților și vă întoarceți la noi cu atâta energie, cu entuziasm, cu zâmbete sincere! Deci poveștile sunt soluția unei vieți frumoase. Felicitări!”

Arta povestirii… sau despre povești și basme ce vorbesc despre fericire, prietenie, devotament, compasiune, înțelegere, bunătate, credință și adevărate valori formatoare ale personalității copilului de azi și a adultului de mâine.