Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor. Ziua bibliotecarului din România

În fiecare an, la data 23 aprilie, lumea întreagă celebrează importanța cărților ca o legătură între trecut și viitor, o punte între generații și între culturi.

            Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor se sărbătorește anual pe 23 aprilie și este organizată de UNESCO în scopul promovării lecturii, publicării și a drepturilor de autor. Prima astfel de manifestare s-a desfășurat în anul 1995.

            Prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată „Ziua Bibliotecarului din România“. Așadar, începând cu 2005, în această zi se sărbătorește Ziua Bibliotecarului, concomitent cu Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor.

            Cartea. Biblioteca. Sfera cunoștinței. Templul cărții. Instituție de cultură. Spațiu de citit. Sala în care cercetăm cartea. Loc fascinant. Loc al istoriei. Ritualul lecturii. Cartea lui Gutenberg care stârnește și potolește, în același timp, setea de cunoaștere. 

            Biblioteca arădeană, purtând cu mândrie numele lui A.D. Xenopol – istoric, filosof, sociolog, economist, scriitor şi profesor, membru al Academiei Române – își îndeplinește rolul de formatoare de opinie, deoarece aplică următorul dicton spus de marele istoric român Nicolae Iorga: „O, sfintele mele cărţi, mai bune şi mai rele, pe care soarta prielnică mi le-a scos înainte, cât vă datoresc că sunt om, că sunt om adevărat, ca oamenii din ţările unde nu s-a întrerupt niciodată cultura, şi de aceea, cu toată lista unei averi, moştenită sau câştigată, cu câtă nesfinţită iubire, cu câtă nesăţioasă patimă v-am cules de pe toate drumurile, din toate tristele colţuri ale părăsirii noastre, din împrăştierea atâtor furtuni şi catastrofe casnice, pentru a face din voi ce a lăsat mai preţios omenirea de pretutindeni şi de oriunde”.